fbpx
Folkhögskoleutbildning

Omskolningskurs till travhästskötare

Har du hästerfarenhet och vill jobba professionellt med hästar? Då är omskolningskurs till travhästskötare nåt för dig. Nu har du chans att få jobba med hästar genom en introduktion till yrket som travhästskötare.

Den här utbildningen vänder sig till dig som har en gymnasieutbildning med hästinriktning eller arbetslivserfarenhet från hästnäringen. Nu har du chansen att omskola dig till travhästskötare och få jobb i ett travstall. Du behövs i travsporten!

Kursen är uppdelad i flera delar. Först två veckors introduktion, sedan fyra veckor på Wången med mer praktisk träning och till sist fyra veckors praktik hos en professionell travtränare.

När du avslutat omskolningskurs till travhästskötare kan du sela ut och motionera travhästar. I utbildningen ingår förstås också skötsel och hälsovård av travhäst. Efter utbildningens slut är du förberedd för att ta Svensk Travsports diplomering till travhästskötare.

Här på Svensk Travsports webbplats kan du läsa mer om travhästskötarexamen.

Kursinnehåll omskolningskurs travhästskötare

 • Säkerhet
 • Rutiner i travstall
 • Utrustning och selning av travhäst
 • Travhästens vanligaste utrustning
 • Motionskörning av travhäst
 • Skötsel av travhästen
 • Travhästens olika träningsformer
 • Repetition slå på tappskor
 • Regler och rutiner för medicinering och smittskydd
 • Organisationen Svensk Travsport
 • Medverka vid tävling, häst till start

Utbildningen genomförs av Hästsportens folkhögskola på Wången och vid fem travskolor runtom i landet i samverkan med Svensk Travsport.

Kursinformation

Del 1 – Två veckors introduktion

Prova på att arbeta med och köra travhäst. Den första veckan är du med erfaren personal på din lokala travskola och lär dig grunderna i selning, körning och travhästens utrustning. Den andra veckan deltar du i det dagliga arbetet i ett travstall och medverkar vid tävling.

Efter dessa två veckor har du en personlig genomgång med din kursledare vid travskolan där ni tillsammans avgör om du vill fortsätta med del 2 eller om det finns möjligheter till praktik/anställning för dig hos en travtränare direkt.

Datum och platser, del 1
Axevalla kontakta martina.johansson@axevalla.travsport.se 070-666 71 71
Åby kontakta cecilia.olsson@aby.travsport.se 070-230 58 25
Jägersro kontakta anna.rogell@jagersro.travsport.se 073-673 82 13
Solvalla kontakta nicole.melberg@solvalla.travsport.se 08-635 90 28
Bergsåker kontakta annika.soderholm@bergsaker.travsport.se 070-262 66 66
Wången v. 35–37 (26 augusti–13 september) kontakta ulrika.backan@wangen.se 076-772 05 31

Del 2 – Åtta veckors fortsättningskurs

Här får du mer praktisk erfarenhet av att köra travhäst och ytterligare kunskaper om travhästens skötsel och utrustning. De sista fyra veckorna gör du praktik hos en travtränare. Del två genomförs på internat vid travsportens riksanläggning Wången utanför Östersund.

Datum och plats del 2:
Wången v. 16 september–1 november. v 38-44 (v. 41–44 praktik).
Antal: 10–20 deltagare

Total utbildningstid 10 veckor.

Studiemedel och avgifter

Undervisningen är avgiftsfri. En avgift på 1 000 kr avseende övriga omkostnader som material, hästar, försäkring, aktiviteter, kurslitteratur mm tas ut.

Utbildningen är studiemedelsberättigad om du går hela kursen, dvs. du kan söka studiebidrag från CSN. Studiemedel kan erhållas tidigast från höstterminen det år man fyller 20.

Resor, kost och logi ingår inte i kostnaden men du kan söka bidrag för det. Ta kontakt med kursansvarig Ulrika Backan.

Boende på Wången bokar du på Wångens wärdshus; wardshus@wangen.se eller 0647-174 17

Behörighetskrav

För att vara behörig till att söka till omskolningskursen till travhästskötare ska du
• vara minst 18 år.
• ha gått en gymnasieutbildning inriktning häst (behöver ej vara inriktning travhäst) ELLER ha dokumenterad erfarenhet av att arbetat med hästar eller praktiserat i en professionell verksamhet. Du som har arbetslivserfarenhet behöver ett intyg från din arbetsgivare eller praktikvärd. Intyget kan vara skriftligt eller muntligt så att arbetsgivaren ringer vår kontaktperson för att intyga dina kunskaper och erfarenhet.

Kontaktperson
Ulrika Backan Utbildningsledare fhsk. Lärare islandshäst
Eva Lundkvist Rektor Hästsportens folkhögskola
Frågor och svar

Om du är över 20 år kan du söka CSN-bidrag om du går hela kursen, inte bara de två första veckorna.

Läs mer om hur du söker studiemedel och ev. lån från CSN här.

Du kan även undersöka om det finns lokala bidrag/stipendier att söka för din utbildning, t.ex. genom din kommun eller länsstyrelsen. En del fackförbund har utbildningsstipendier. Det gäller att söka sig fram utifrån just dina individuella förutsättningar.

Till Wången kan du ta med häst i mån av plats. Hästen ska vara ett sto eller en valack (vi tar inte emot hingstar), vara över tre år och inkörd eller inriden.

Priser på uppstallning beror på typ av häst och vilken typ av uppstallning du väljer eller som finns ledigt.

Om du inte har gått gymnasiet med inriktning häst behöver du intyg på att du arbetat eller gjort praktik i en professionell hästverksamhet. Du kan ha jobbat heltid eller t.ex. helger. Din erfarenhet måste intygas av din arbetsgivare, helst skriftligen men det går även bra om arbetsgivaren ringer vår utbildningsansvarig. Vi behöver veta hur länge du praktiserat eller arbetat, dina uppgifter och hur arbetsgivaren bedömer dina kunskaper och färdigheter.

Det går bra att bo på Wången. Vi har flera olika boendelösningar med fördelaktigt pris för dig som läser omskolningskursen. Boende på Wången bokar du på wardshus@wangen.se eller 0647-174 17

Information i pdf-format

Omskolningskurs Jobba med dina hästkrafter

Ladda ner Format: pdf Storlek: 33.5 KB

Wangen.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare.