Kuskutbildning i brukshästkörning
Kuskutbildning i brukshästkörning ingår i Yrkeshögskolan och är en eftergymnasial, kostnadsfri, studiestödsberättigad utbildning. Utbildningen ger en Yrkeshögskoleexamen och leder i första hand till eget företagande. Det här är Sveriges enda yrkesutbildning i brukshästkörning.
I utbildningen ingår ämnen som körning, utbildning av körhästen, hästturism, anläggningsvård, underhåll och hantverk, hästkunskap för egenföretagare och företagsekonomi för hästentreprenörer.
Utbildningen sträcker sig över två år och på halvfart (50 procent). Höstterminen startar på Wången med två veckors introduktion, övriga tider på Wången sker enligt fastställt schema. Utbildningen omfattar totalt 10 veckor på plats på Wången under två år, max två veckor åt gången utspridd över studietiden. Övrig utbildning sker hos erfarna lärare ute i Sverige. Praktiken (LIA: Lärande i arbete) kommer också att ske på olika orter i Sverige. Vi har även en del distansstudier för de teoretiska ämnena.
Kvalitetsgranskad utbildning
Myndigheten för yrkeshögskolan har kvalitetsgranskat utbildningen och gett den högsta betyg; mycket hög kvalitet. Granskningsbeslutet publicerades 2020-11-25. Läs mer om granskningen här.
Kurser som ingår i kuskutbildning i brukshästkörning
- Hästturism 10 p
- Körning och körhästens utbildning 35 p
- Yrkesmässig körning 20 p
- Yrkesmässig körning LIA (praktik) 65 p
- Pedagogik och ledarskap 10
- Examensarbete 10
- Företagsekonomi för hästentreprenörer 20
- Hästkunskap för egenföretagare 20
SUMMA 200 YH-poäng (5 poäng motsvarar en veckas studier på heltid. 200 YH-poäng motsvarar ett års heltidsstudier som vi i den här kursen delar upp på två år).
Möt entreprenörer, lärare och före detta elever
Det finns sedan många typer av uppdrag du kan åta dig efter kuskutbildningen. Här är ett exempel från Gunnebo Slott där Emma Andersson arbetat som brukshästkusk.
- Här kan du läsa om när tömkörningsexperten Anders Eriksson var på Wången för att hålla utbildning för kuskeleverna.
- Elin som gått kuskutbildningen fick några frågor under tiden hon gick här. Läs hennes svar här.
- Kåre Gustavsson är uppfödare och ordförande i Föreningen nordsvenska hästen. Här berättar han varför du ska gå kuskutbildningen i brukshästkörning.
- Så här såg en utbildningsvecka ut för eleverna på utbildningsorten Rättvik i februari 2018 och i april 2020 .
- Så här såg en utbildningsvecka ut för eleverna på utbildningsorten Wången i mars 2019.
- Så här såg en utbildningsvecka ut för eleverna på utbildningsort Västerbotten april 2020.
- Här kan du se glimtar från en vecka på utbildningsort Vittsjö i april 2020.