fbpx
Yrkeshögskoleutbildning

Kuskutbildning brukshästkörning

Vill du ha hästen som sin dagliga medarbetare?! Då är det här utbildningen för dig. Det finns jobb inom skogs- eller jordbruk, turism, parkskötsel eller skötsel av naturskyddsområden... bland annat.

Kuskutbildning i brukshästkörning ingår i Yrkeshögskolan och är en eftergymnasial, kostnadsfri, studiestödsberättigad utbildning. Utbildningen ger en Yrkeshögskoleexamen och leder i första hand till eget företagande.

I utbildningen ingår ämnen som körning, utbildning av körhästen, hästturism, anläggningsvård, underhåll och hantverk, hästkunskap för egenföretagare och företagsekonomi för hästentreprenörer.

Det finns sedan många typer av uppdrag du kan åta dig efter utbildningen. Här är ett exempel från Gunnebo Slott där Emma Andersson arbetat som brukshästkusk.

Om utbildningen

Utbildningen sträcker sig över två år och på halvfart (50 %). Höstterminen startar på Wången med två veckors introduktion, övriga tider på Wången sker enligt fastställt schema. Utbildningen omfattar totalt 10 veckor på plats på Wången under två år, max två veckor åt gången utspridd över studietiden. Övrig utbildning sker hos erfarna lärare ute i Sverige. Praktiken (LIA: Lärande i arbete) kommer också att ske på olika orter i Sverige. Vi har även en del distansstudier för de teoretiska ämnena.

ANSÖK
Viktiga datum

Ansökan öppnar 15 februari 2019.

Antagningsprov måndag 27 maj.

Sista ansökningsdag  måndag 15 april 2019.

Kursstart 9 september 2019.

Önskemål om utbildningsort

Önskemål om utbildningsort för kuskutbildningen

Uppdaterad 2019

Ladda ner Format: pdf Storlek: 215.3 KB

Frågor och svar - allmänt

Nej det finns ingen övre åldersgräns, däremot har CSN åldersgränser för att få studiestöd. Du kan läsa mer här.

Vi anlitar erfarna lärare ute i Sverige på ett fåtal platser spridda i Sverige. Urvalet görs i samråd med Brunte (Brukshästorganisationernas samarbetskommitté). Din praktik (LIA) väljer du ganska mycket själv vart du vill vara. En tredjedel av utbildningen sker på Wången och delvis på distans.

Du kommer att få önska utbildningsort (om du vill studera hemmavid eller om du kan tänka studera på andra orter) och därefter erbjuds du utbildningsort. Du har då möjlighet att kunna tacka nej till utbildningen och en annan sökande får möjligheten att gå utbildningen. Vi kommer inte att kunna garantera alla sökanden sitt första val av utbildningsort.

Det är 65 yrkeshögskolepoäng i kursen LIA (Lärande i arbete). Det innebär att ca 30 procent av utbildningen är praktik. Praktiken gör du hos en LIA-värd.

Ja och nej. Du får önska LIA-plats och skolan godkänner praktikplatsen.

Inte nödvändigtvis. Du kan ha andra erfarenheter som motsvarar den utbildningen. Du kanske har arbetat många år med häst eller du kanske har läst folkhögskola inriktning hästskötare, etc. Kontakta oss så hjälper vi just dig med dina specifika frågor.

Yrkeshögskola är en eftergymnasial utbildning. Du kan läsa mer här för information om att söka till en grundläggande utbildning.

Vi kommer att erbjuda tillfällen med studieteknik. Du kommer också att ha tillgång till erfarna lärare under hela studietiden och viss tillgång till specialpedagog och studie- och yrkesvägledare.

Du behöver tillgång till dator eftersom att vi kommer att bedriva viss del av utbildningen på distans. Kontakta närmaste bibliotek eller Lärcentrum för hjälp med tillgång till dator om du inte har möjlighet att köpa en. Vi lånar inte ut dator under utbildningstiden.

Det finns inga krav på egen häst under utbildningen. Vi kommer att tillhandahålla hästar under utbildningen.

Utbildningen är på 50 procent och det innebär i genomsnitt 15-20 timmar per vecka. Ibland läser du heltid (40 timmar), exempelvis under dina veckor på Wången. Det är obligatorisk närvaro under studietiden, förutom vid distansuppgifter i vissa teoretiska områden. Missar du studietid på grund av sjukdom eller om du vill vara ledig måste du planera din frånvaro tillsammans med oss.

Vi sammanställer alla sökanden och kontrollerar att vi har fått alla bilagor, mm och kontaktar dig om vi saknar något. Sedan kontrollerar vi om du har de förkunskaper som gäller för att kunna söka utbildningen. Om det är fler än tio behöriga sökanden kallar vi till ett antagningsprov.

Om det är fler än tio sökanden kallas du till ett antagningsprov på Wången.

Provet består av två delar; ett teoretiskt som handlar om kunskaper om hästar och körning, och ett praktiskt i hästhantering.

När du har sökt till utbildningen får du mer detaljerad information om antagningsprovet.

Frågor och svar - boende och kostnader

Du kan välja på flera olika boenden hos oss. Antingen delar du stuga med några av dina studiekamrater eller så bor du på hotell. Kontakta vårt Wärdshus för information och bokning, 0640-174 17.

Nej, du kan även hyra boende utanför Wången eller bo hos bekanta. Om du vill ställa upp husvagn tillfälligt hos oss så måste du kontakta oss i förväg för mer information.

Vi kan inte garantera boende under studietiden, men vi kommer att meddela schema och utbildningsort minst två månader före skolstart, så du får god tid på dig att boka boende som passar ditt schema. Schema kan ändras terminsvis.

Ja, du kommer att få en litteraturlista när du är antagen till utbildningen.

Utbildningen är kostnadsfri, men resor, boende och kurslitteratur betalar du själv. Du kan söka studiemedel på 50 procent. Läs mer här.

Mer om utbildningen

Kuskutbildning i brukshästkörning

Här hittar du detaljerad information om utbildningen.

Ladda ner Format: pdf Storlek: 158.6 KB

Kontaktperson
Malinda Alriksson Programansv. YH/Samordnare Brukshästcentrum

Wangen.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare.