Hoppa till innehåll
Nordsvensk brukshäst tittar in i kameran medan kvinna tar ned tömmarna. På kvinnans jacka står det kuskutbildning på ryggen
För dig som vill ha hästen som din dagliga kollega
För dig som vill vara din egen chef
För dig som vill ha ett jobb med framtidsutsikter

Ett yrke med goda framtidsutsikter

Vill du ha hästen som din dagliga medarbetare?! Då är en kuskutbildning i brukshästkörning nåt för dig. Det finns jobb inom skogs- eller jordbruk, turism, parkskötsel eller skötsel av naturskyddsområden.

Vår kuskutbildning i brukshästkörning ingår i Yrkeshögskolan och är en eftergymnasial, kostnadsfri, studiestödsberättigad utbildning. Utbildningen ger en Yrkeshögskoleexamen och leder i första hand till eget företagande. Det här är Sveriges enda yrkesutbildning i brukshästkörning.

I utbildningen ingår ämnen som körning, utbildning av körhästen, hästturism, anläggningsvård, underhåll och hantverk, hästkunskap för egenföretagare och företagsekonomi för hästentreprenörer.

Utbildningen sträcker sig över två år och på halvfart (50 procent). Höstterminen startar på Wången med två veckors introduktion, övriga tider på Wången sker enligt fastställt schema. Utbildningen omfattar totalt 12 veckor på plats på Wången under två år, max två veckor åt gången utspridd över studietiden. Övrig utbildning sker hos erfarna lärare ute i Sverige. Praktiken (LIA: Lärande i arbete) kommer också att ske på olika orter i Sverige. Vi har även en del distansstudier för de teoretiska ämnena.

Ansökan

Intyg särskilda förkunskaper – kuskutbildningen

Du som inte har gått kurserna Hästkunskap 1 och Ridning och Körning fyller i det här dokumentet för att visa att du har annan motsvarande erfarenhet. Till ansökan behöver du också bifoga en förteckning över arbetslivserfarenhet, praktik eller annan dokumenterad erfarenhet av arbete med häst.

Kvalitetsgranskad utbildning

Myndigheten för yrkeshögskolan har kvalitetsgranskat utbildningen och gett den högsta betyg; mycket hög kvalitet. Granskningsbeslutet publicerades 2020-11-25.

Kurser som ingår i kuskutbildning i brukshästkörning

KursPoäng
Yrkesmässig körning LIA (praktik)65
Körning och körhästens utbildning40
Yrkesmässig körning25
Hästkunskap för egenföretagare20
Företagsekonomi för hästentreprenörer20
Anläggningsvård, underhåll och hantverk10
Pedagogik och ledarskap10
Examensarbete10
Summa YH-poäng200
5 poäng motsvarar en veckas studier på heltid. 200 YH-poäng motsvarar ett års heltidsstudier som vi i den här kursen delar upp på två år.

Möt entreprenörer, lärare och före detta elever

Det finns sedan många typer av uppdrag du kan åta dig efter kuskutbildningen. Här är ett exempel från Gunnebo Slott där Emma Andersson arbetat som brukshästkusk.

Frågor och svar - allmänt om utbildningen

Frågor och svar - boende och kostnader

Antagningsprov

Antagningsprovet genomförs digitalt. Antagningsprovet består av en praktisk del som ska visa din färdighet i körning och hästhantering, samt en teoretisk del där du ska visa dina teoretiska kunskaper i körning och hästhantering. Detaljerad information om antagningsprovet får du via e-post efter att din ansökan behandlats.

Kontaktpersoner

Malinda Alriksson, i blå jacka, står och ler i ett snölandskap med en frusen sjö i bakgrunden.
Malinda Alriksson
Hippolog. Utbildningsledare kusk- och hovslagarutbildningen. Samordnare Brukshästcentrum
Anette Lundquist
Kommunikation, projekt, studieadministration