Kuskutbildning i brukshästkörning
Typ av utbildning
Yrkesutbildning
Studieform och takt
Semidistans, 50%
Anmälan
Ansökan öppnar feb 2025
CSN-berättigad
Utbildningen är CSN-berättigad
Ett yrke med goda framtidsutsikter
Vill du ha hästen som din dagliga medarbetare?! Då är en kuskutbildning i brukshästkörning nåt för dig. Det finns jobb inom skogs- eller jordbruk, turism, parkskötsel eller skötsel av naturskyddsområden.
Vår kuskutbildning i brukshästkörning ingår i Yrkeshögskolan och är en eftergymnasial, kostnadsfri, studiestödsberättigad utbildning. Utbildningen ger en Yrkeshögskoleexamen och leder i första hand till eget företagande. Det här är Sveriges enda yrkesutbildning i brukshästkörning.
I utbildningen ingår ämnen som körning, utbildning av körhästen, hästturism, anläggningsvård, underhåll och hantverk, hästkunskap för egenföretagare och företagsekonomi för hästentreprenörer.
Utbildningen sträcker sig över två år och på halvfart (50 procent). Höstterminen startar på Wången med två veckors introduktion, övriga tider på Wången sker enligt fastställt schema. Utbildningen omfattar totalt 12 veckor på plats på Wången under två år, max två veckor åt gången utspridd över studietiden. Övrig utbildning sker hos erfarna lärare ute i Sverige. Praktiken (LIA: Lärande i arbete) kommer också att ske på olika orter i Sverige. Vi har även en del distansstudier för de teoretiska ämnena.
Kvalitetsgranskad utbildning
Myndigheten för yrkeshögskolan har kvalitetsgranskat utbildningen och gett den högsta betyg; mycket hög kvalitet. Granskningsbeslutet publicerades 2020-11-25.
Kurser som ingår i kuskutbildning i brukshästkörning
Kurs | Poäng |
---|---|
Yrkesmässig körning LIA (praktik) | 65 |
Körning och körhästens utbildning | 40 |
Yrkesmässig körning | 25 |
Hästkunskap för egenföretagare | 20 |
Företagsekonomi för hästentreprenörer | 20 |
Anläggningsvård, underhåll och hantverk | 10 |
Pedagogik och ledarskap | 10 |
Examensarbete | 10 |
Summa YH-poäng | 200 |
Möt entreprenörer, lärare och före detta elever
Det finns sedan många typer av uppdrag du kan åta dig efter kuskutbildningen. Här är ett exempel från Gunnebo Slott där Emma Andersson arbetat som brukshästkusk.
Frågor och svar - allmänt om utbildningen
-
För att vara behörig till utbildningen behöver du som söker ha dokumenterad gedigen erfarenhet av hästhantering samt grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier. Den grundläggande behörigheten kan vara från gymnasiet, folkhögskola eller komvux eller motsvarande kunskaper.
Läs mer om vad det innebär här.
Grundläggande behörighet
Du är behörig att antas till en yrkeshögskoleutbildning om du uppfyller något av följande:- Har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning.
- Har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkt 1 ovan.
- Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning.
- Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.
Saknar du grundläggande behörighet finns det möjlighet att läsa gymnasiekurser via Komvux eller Allmän kurs t.ex. genom Hästsportens Folkhögskola.
Särskilda förkunskaper/villkor
Du ska ha godkända betyg från gymnasiekurserna- Hästkunskap 1
- Ridning och Körning
Du kan även vara behörig om du kan visa på att du har annan motsvarande utbildning eller erfarenhet. Då ska du använda dig av intyget Särskilda förkunskaper som finns här på sidan.
Kontakta oss gärna om du har några frågor eller funderingar!
-
Nej, inte nödvändigtvis. Du kan ha andra erfarenheter som motsvarar den utbildningen. Du kanske har arbetat många år med häst eller du kanske har läst folkhögskola inriktning hästskötare, etc. Kontakta oss så hjälper vi just dig med dina specifika frågor. Se också svaret ovan om behörighetskrav.
-
Ja, utbildningen är studiestödsberättigande via CSN. Läs mer på CSN:s webbplats.
-
Nej det finns ingen övre åldersgräns, däremot har CSN åldersgränser för att få studiestöd. Du kan läsa mer här.
-
Ja, nordiska medborgare kan söka till yrkeshögskolan i Sverige. Är du bosatt i Norge, Danmark, Island eller Finland är det kostnadsfritt att gå en yrkeshögskoleutbildning i Sverige. Undervisningsspråket är svenska.
-
En tredjedel av utbildningen sker på Wången. Utbildningsveckorna på Wången är utspridda över de två åren, oftast en vecka i taget måndag-fredag. Tolv veckor totalt på Wången under två år.
En tredjedel av tiden är på så kallade utbildningsorter; Vittsjö i Skåne, Rättvik i Dalarna, Västbacken i Jämtland (samt ev. även Bjurholm, Västerbotten). Du kommer att få önska utbildningsort, men skolan beslutar om plats.
En tredjedel av tiden är på praktikplatser (LIA). Vi har goda kontakter med LIA-värdar som vi rekommenderar men du har också möjlighet att önska praktikplats.
-
Det är 65 yrkeshögskolepoäng i kursen LIA (Lärande i arbete). Det innebär att ca 30 procent av utbildningen är praktik. Praktiken gör du hos en LIA-värd.
-
Ja och nej. Du får önska LIA-plats och skolan godkänner praktikplatsen.
-
Du kommer att ha tillgång till erfarna lärare under hela studietiden och viss tillgång till specialpedagog och studie- och yrkesvägledare. Undervisningen sker i små grupper.
-
Du behöver tillgång till bärbar dator, headset och internetuppkoppling hemma eftersom att vi kommer att bedriva viss del av utbildningen på distans.
-
Utbildningen är på 50 procent och det innebär i genomsnitt 20 timmar per vecka. Ibland läser du heltid (40 timmar), exempelvis under dina veckor på Wången.
Vi förutsätter att du är närvarande vid alla moment under studietiden. Missar du studietid på grund av sjukdom eller om du vill vara ledig måste du meddela frånvaro samt själv ansvara för att ta igen det du har missat.
-
Det finns inga krav på egen häst under utbildningen. Vi kommer att tillhandahålla hästar under utbildningen. Det är dock en fördel att ha tillgång till egen eller annans häst under tiden för att öva moment.
För antagningsprovet behöver du tillgång till en häst för att utföra prov att filma.
-
Provet består av både praktiska och teoretiska delar. Och handlar om hästkunskap, körning och hästhantering.
När du har sökt till utbildningen får du mer detaljerad information om antagningsprovet.
-
Vi sammanställer alla ansökningar och kontrollerar behörighet och kontaktar dig om vi saknar något. Om det är fler än tolv behöriga sökanden kallar vi till ett antagningsprov.
Frågor och svar - boende och kostnader
-
Ja, oftast kan vi erbjuda boende. Wångens Wärdshus har flera olika boendetyper: vandrarhem, stugor, enkel- eller dubbelrum på hotell. Som studerande har du 20 procent rabatt. När du blivit antagen får du en rabattkod. När du fått koden bokar du via Boende (wangen.se). Välj först menyvalet ”Jag har en kod”. Boende i mån av plats, se till att boka i tid!
Du kan även hyra boende utanför Wången eller bo hos bekanta.
Det går även bra att ställa upp husvagn eller husbil. Det bokar du på wärdshuset, även det bokar du själv via Boende (wangen.se).
-
Det finns olika typer av boendeformer på respektive utbildningsort. Du kommer att få mer information när du är antagen till utbildningen.
-
Ja, du kommer att få en litteraturlista när du är antagen till utbildningen.