Hoppa till innehåll
För dig som vill jobba med islandshästar efter gymnasiet
För dig som vill kombinera vanliga lektioner med tid i stallet
För dig som vill ta yrkesexamen som hästskötare och diplomering till ridledare

Islandshästgymnasium med framtidsutsikter

Vill du jobba med hästar? Vill du ha en härlig gymnasietid där vanliga lektioner varvas med tid i stallet? Då är Naturbruksprogrammet hästhållning, profil islandshäst, något för dig. Här kan du läsa på vårt islandshästgymnasium och kombinera ditt hästintresse med din gymnasieutbildning.

Naturbruksprogrammets islandshästprofil på Wången är en yrkesförberedande gymnasieutbildning, specialiserad på islandshäst. Här går elever från hela Sverige, och Norden.

Här kan du se en film från när YouTubern Johanna Berg var på besök på gymnasiet:

Antagningspoäng

Antagningspoäng 2023: Medel 218. Lägsta jämförelsetal 150.
Antagningspoäng 2022: Medel 236. Lägsta jämförelsetal 162,5.
Antagningspoäng 2021: Medel 249. Lägsta jämförelsetal 147,5.

Häst alla dagar i veckan

På Wången ligger klassrummen vägg i vägg med ridhuset. Du bor på elevboendet med hästhagar precis utanför dörren. Här har du häst alla dagar i veckan!

Wångens islandshästgymnasium ingår i Jämtlands Gymnasieförbund. Hos oss får du breda kunskaper inom hästhållning och arbete på ridskola. Du får utveckla dina kunskaper i ridning och att träna islandshästar tillsammans med våra duktiga lärare och fina hästar. Under ditt tredje år på gymnasiet är fokus på din yrkesexamen som hästskötare och diplomeringen till ridledare. Under vårterminen i åk 3 ingår även träning och förberedelse inför tävling av islandshäst. Du får också insikt i hur det är att ha företag i hästnäringen genom arbetsplatsförlagt lärande (APL). Och det finns möjlighet att söka stipendium för utlandspraktik. Elever från Wången har åkt både till Island, Frankrike och Italien för att praktisera i islandshäststall.

SIFs diplomeringar

Under gymnasietiden kan du ta SIFs, Svenska Islandshästförbundets, diplomering som ridledare och du kan avlägga yrkesprov för att få SIFs hästskötarexamen. SIFs hästskötarexamen krävs för att du sedan ska kunna gå vidare och bli godkänd Unghästtränare. I utbildningen ingår också grundkurs avel, domarsekreterare och tappskokompetens.

Jobba eller plugga vidare? Möjligheterna är oändliga

När du gått ut vårt islandshästgymnasium är du redo att direkt börja jobba, eller så kan du studera vidare på universitetet här på Wången. Hippologprogrammet som är Sveriges enda universitetsprogram för häst har också inriktning islandshäst. Du får grundläggande högskolebehörighet under gymnasietiden och därmed är möjligheterna öppna;  du har en yrkesexamen OCH kan läsa vidare efter gymnasiet. Förutom de högskoleförberedande kurserna engelska 6, svenska 2 och 3 kan du också läsa matte 2 för att bli behörig till hippologprogrammet.

Islandshästgymnasium med UF-företagande

Forskning har visat att personer som drivit UF-företag (Ung Företagsamhet) i gymnasiet oftare startar företag än andra, har kortare tid i arbetslöshet och tjänar mer. Vi satsar på UF-företagande i gymnasiet så att du får starta ett företag under ditt andra år tillsammans med några klasskamrater. Vi samarbetar även med Handels i ett särskilt projekt inom Handelshögskolans innovationsprogram: Hästsportens unga innovatörer.

Frågor och svar

Kontaktpersoner

Sara står brevid en islandshäst i grimma med Alsensjön i bakgrunden
Sara Sandqvist
Hippolog. Lärare: profil islandshäst
Amanda Lundell står i stallet utanför en box och klappar en häst.
Amanda Lundell
Ansvarig för elevboende och privatstall