Yrkeshögskoleutbildning

Hovslagarutbildning – treårig från ht 2017

Vill du vara din egen chef? Är du i fysisk form och har ett intresse för hästen i sin helhet samtidigt som du utför ett hantverk? Då är Hovslagarutbildningen någonting för dig.

Från och med 2026 är de treåriga yrkeshögskoleutbildningarna enda vägen till att bli godkänd hovslagare av Jordbruksverket.

Om utbildningen

Den treåriga utbildningens övergripande mål är att du efter avslutad hovslagarutbildning har tillräckliga praktiska och teoretiska kunskaper för att verka yrkesmässigt som av Jordbruksverket godkänd hovslagare. Vi fokuserar på varje enskild individs förutsättningar och skor för hög hållbarhet och prestation inom hästsporten.

På hovslagarutbildningen varvar du såväl teori som praktik, vi håller till i uppvärmda ljusa lokaler med alla tänkbara faciliteter för att kunna genomföra utbildningen på bästa sätt, dessutom i en historisk miljö. På Wången får du vara med och sko de hästar som vistas på anläggningen, allt från unghästar till tävlingshästar som är verksamma inom trav- och islandshästsporten. Vi tar även emot externa hästar för att ge en variation i hästmaterialet. Lärarna på utbildningen är välmeriterade och har en bred och varierad erfarenhet från både ridsport, trav och klinikverksamhet. Övergripande innehåller utbildningen följande:

  • Arbetsmiljö och hälsa
  • Lärande i arbete (praktik)
  • Smide/Varmskoning
  • Fysiologiskskoning
  • Hovsjukdomar och hovreperationer
  • Hästkunskap
  • Företagande
Ansökan

Ansökan: öppen 15 februari – 18 april

HÄR ANSÖKER DU!

Ansökningsblanketter

Intyg praktik

Ladda ner Format: pdf Storlek: 195.1 KB

Intyg hästerfarenhet

För att vara behörig till utbildningen behöver du som söker ha dokumenterad gedigen erfarenhet av hästhantering, minst en månads praktik hos en yrkesverksam hovslagare samt grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier. Läs mer om vad det innebär

Ladda ner Format: pdf Storlek: 113.6 KB

Val av önskad utbildningsort

Eftersom utbildningen ges på Wången, Flyinge och Strömsholm behöver du fylla i val av utbildningsort.

Ladda ner Format: pdf Storlek: 68.1 KB

Kontaktperson
Malinda Alriksson Programansvarig vuxenutb./Samordnare Brukshästcentrum
Bo Milton Hovslagarlärare

Wången.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare.