Yrkeshögskoleutbildning

Hovslagarutbildning – treårig

Vill du vara din egen chef? Har du ett stort intresse för hästar och vill jobba praktiskt? Då kanske hovslagare är rätt yrke för dig? Efter vår treåriga hovslagarutbildning kan du bli godkänd hovslagare.

På hästsportens riksanläggningar Wången, Flyinge och Strömsholm kan du som har allmän behörighet till högskola, eller motsvarande, och erfarenhet av hästar studera till hovslagare. Från och med 2026 är treårig yrkeshögskoleutbildning enda vägen till att bli godkänd hovslagare av Jordbruksverket.

Om utbildningen

Den treåriga utbildningens övergripande mål är att du efter avslutad hovslagarutbildning har tillräckliga praktiska och teoretiska kunskaper för att verka yrkesmässigt som av Jordbruksverket godkänd hovslagare. Vi fokuserar på varje enskild individs förutsättningar och skor för hög hållbarhet och prestation inom hästsporten.

På hovslagarutbildningen varvar du såväl teori som praktik, vi håller till i uppvärmda ljusa lokaler med alla tänkbara faciliteter för att kunna genomföra utbildningen på bästa sätt, dessutom i en historisk miljö. På Wången får du vara med och sko de hästar som vistas på anläggningen, allt från unghästar till tävlingshästar som är verksamma inom trav- och islandshästsporten samt brukshästar. Vi tar även emot externa hästar för att ge en bred variation i hästmaterialet. Lärarna på utbildningen är välmeriterade och har en bred och varierad erfarenhet från både trav-, islandshäst-, ridsport och klinikverksamhet. Övergripande innehåller utbildningen följande:

 • Arbetsmiljö och hälsa
 • Lärande i arbete (praktik)
 • Smide/Varmskoning
 • Fysiologisk skoning
 • Hovsjukdomar och hovreperationer
 • Hästkunskap
 • Företagande
Frågor och svar

Ja, utbildningen är studiestödsberättigande via CSN. Läs mer på CSN:s webbplats.

För att vara behörig till utbildningen behöver du som söker ha dokumenterad gedigen erfarenhet av hästhantering samt grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier. Den grundläggande behörigheten kan vara från gymnasiet, folkhögskola eller komvux eller motsvarande kunskaper.

Läs mer om vad det innebär här.

Grundläggande behörighet
Du är behörig att antas till en yrkeshögskoleutbildning om du uppfyller något av följande:

 1. Har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning.
 2. Har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkt 1 ovan.
 3. Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning.
 4. Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.

Särskilda förkunskaper/villkor
Yrkeserfarenhet av hästhantering genom 6 månaders praktik på halvtid eller 3 månaders praktik på heltid (alternativt dokumenterad praktisk erfarenhet av hästhantering på hobbynivå/erfarenhet av egen häst under minst 5 år) Detta ska intygas via detta dokument.

Kontakta oss gärna om du har några frågor eller funderingar!

Om det är fler än 10 sökanden kallas du till ett ansökningsprov.

Antagningsprovet består av två delar:
1. Ett praktiskt prov i hantverk där vi tittar på din förmåga att analysera, ta information, hantera verktyg, uppfatta skoformer, hovmodeller, likformighet-olikformighet, planhet och skevhet bedöms. Detta sker genom att du ska kallrikta, omforma och plana en sko samt rikta en traktarm.

2. Ett prov i hästhantering där vi bedömer din förmåga att hantera, kommunicera, analysera och avläsa hästen. Detta sker genom att du ska gå in till en häst, ta på grimma och binda upp hästen. Beskriva hästens exteriör och temperament, Lyfta fram respektive bakben och stå i en lämplig arbetsställning för skoning/hovvård. Tränsa, leda och efter anvisningar visa häst vid hand.

Du ansöker om ett godkännande hos Jordbruksverket när du erhållit betyget godkänt eller högre i alla kurser samt har ett godkänt examensprov. Läs mer på Jordbruksverkets hemsida.

Normalt är du i skolan måndag till fredag kl. 08.00–16.00. Praktiska och teoretiska lektioner varvas dagligen, smide på förmiddagen och hästkunskap på eftermiddagen där du t.ex. lär dig räkna foderstater eller har lektioner om hästens anatomi och exteriör. Vi skor nästan varje dag, både skolans hästar (varmblod, kallblod, russ och islandshästar) men vi tar också in hästar utifrån vilket gör att du får sko alla olika hästtyper; från shetlandsponny till nordsvenska brukshästar.

Under praktikperioderna är du hos din Lia-värd.

Om hovslagaren på din hemort uppfyller våra krav på en Lia-värd så kan du göra praktiken där. Vi har också ett stort kontaktnät med andra hovslagare som tar emot studenter under din praktikperiod.

Vi förmedlar kontakter till personer/hyresvärdar som hyr ut alla typer av boenden till studenter i de vackra omgivningarna kring våra riksanläggningar.

Ansökan

Ansökan för ht 2019 öppnar snart.

Ansökningsblanketter

Val av önskad utbildningsort

Här väljer du önskad utbildningsort; Wången, Strömsholm eller Flyinge.

Ladda ner Format: pdf Storlek: 75.5 KB

Intyg hästerfarenhet

Här ska du fylla i att du har yrkeserfarenhet av hästhantering genom 6 månaders praktik på halvtid, eller 3 månaders praktik på heltid (alternativt dokumenterad praktisk erfarenhet av hästhantering på hobbynivå/erfarenhet av egen häst under minst 5 år).

Ladda ner Format: pdf Storlek: 115.7 KB

Kontaktperson
Malinda Alriksson Programansv. YH/Samordnare Brukshästcentrum
Kerstin Lindström Utbildningsadministratör
Bo Milton Hovslagarlärare

Wangen.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare.