Hoppa till innehåll
Hovslagare kollar sko. Två händer håller i en sko mot en hov
För dig som vill vara din egen chef
För dig som vill göra skillnad
För dig som vill utföra ett hantverk

Ett yrke med framtidsutsikter

På hovslagarutbildningen varvar du såväl teori som praktik. Vi håller till i uppvärmda ljusa lokaler med alla tänkbara faciliteter för att kunna genomföra utbildningen på bästa sätt, dessutom får du vistas i en vacker historisk miljö. Från och med 2026 är en treårig yrkeshögskoleutbildning den enda vägen till att bli godkänd hovslagare av Jordbruksverket.

Målet med den treåriga hovslagarutbildningen är att du efter avslutad utbildning har tillräckliga praktiska och teoretiska kunskaper för att verka yrkesmässigt som godkänd hovslagare av Jordbruksverket.

På Wången skor du skolhästarna

På Wången får du vara med och sko de hästar som finns på anläggningen. Det är allt från unghästar till tävlingshästar inom trav- och islandshästsporten till brukshästar. Vi tar även emot kunders hästar för skoning och åker ut på uppdrag för att ge dig en bred variation och erfarenhet

Vi fokuserar på varje enskild individs förutsättningar och skor för hög hållbarhet och prestation inom hästsporten.

Hovslagar­utbildning med hög kvalitet

Hästsportens riksanläggningar Wången, Flyinge och Strömsholm erbjuder en hovslagarutbildning av hög kvalitet – det har en granskning från Myndigheten för Yrkeshögskolan slagit fast i en ny rapport. De har granskat tolv områden och utbildningen får betyget ”Uppfyller i hög grad” på alla punkter.

Flexplatser för dig som arbetat eller studerat tidigare

Yrkeshögskoleutbildningar kan erbjuda flexplatser för dig som redan har praktisk erfarenhet, eller teoretiska kunskaper, som motsvarar minst 25 procent av kurserna på utbildningen. Det finns två huvudsakliga grunder bedömningen. Du kan ha gått en utbildning som haft liknande kurser eller så kan du ha skaffat dig motsvarande kunskaper, färdigheter och kompetenser genom yrkeserfarenhet eller liknande.

Du som söker en flexplats ska lämna in en kompetenskartläggning för bedömning och söker sedan in på samma sätt som övriga, och ska även genomföra ett antagningsprov.

Läs mer om flexplatser här.

Studie- och kursplan på Hovslagar­utbildningen

KurserÅrskursPoäng
Arbetsmiljö och ergonomi1, 225
Balansering2, 340
Examensarbete315
Fysiologisk hovvård 1260
Fysiologisk hovvård 2360
Föl och unghästar2, 330
Fördjupad hästkunskap135
Företagande225
Hantverkslära150
Hovsjukdomar och hovreparationer2, 340
Hovvård160
LIA 1150
LIA 2250
LIA 3350
Smittskydd och lagstiftning210
 Summa 600

Lärare

Lärarna på Wången är välmeriterade och har lång och varierad erfarenhet från både trav-, islandshäst-, ridsport och klinikverksamhet.

Dessutom träffar du gästföreläsare som håller clinics på vår anläggning samt andra av Wångens lärare. Ansvarig för hovslagarutbildningen på Wången är hippolog Malinda Alriksson.

Frågor och svar

Blankett intyg hästerfarenhet

Här ska du inför ansökan fylla i att du har yrkeserfarenhet av hästhantering genom tre månaders praktik på heltid (eller sex månaders praktik på halvtid). Alternativt dokumenterad praktisk erfarenhet av hästhantering på hobbynivå/erfarenhet av egen häst under minst fem år. Det är viktigt att du har förmåga att hantera hästar på ett säkert och vedertaget sätt.

Flexplats

Detta formulär fylls i av dig som studerande inför kompetenskartläggningen som utbildningsanordnaren genomför. Om du behöver hjälp med något i formuläret vänd dig till din utbildningsanordnare. Läs om Flexplatser här.

Kontaktpersoner

Malinda Alriksson, i blå jacka, står och ler i ett snölandskap med en frusen sjö i bakgrunden.
Malinda Alriksson
Hippolog. Utbildningsledare kusk- och hovslagarutbildningen. Samordnare Brukshästcentrum
Johanna Svensson
Hovslagarlärare