Yrkeshögskoleutbildning

Hovslagare – tilläggsutbildning

Vill du vara en av framtidens hovslagare? Utbildningen är för dig som redan är yrkesverksam hovslagare och nu vill öka din kompetens för att fortsätta arbeta professionellt som hovslagare. Vill du bli godkänd hovslagare är tilläggsutbildningen vägen dit! 

Efter den här tilläggsutbildningen för hovslagare kan du ansöka hos Jordbruksverket om att bli godkänd hovslagare och kan sedan arbeta på delegering av veterinär. Genom tilläggsutbildningen ökar du tryggheten för hästägaren och får mer kunskap om hur du ska arbeta för att öka hästens hållbarhet och prestation.

Jordbruksverkets webbplats kan du läsa mer.

Om utbildningen

Tilläggsutbildningen är en vidareutbildning för yrkesverksamma hovslagare inom såväl trav- som ridsporten. Utbildningens upplägg är baserat på att du som yrkesverksam hovslagare ska kombinera det egna företagandet med kompetensutveckling. Undervisningen sker både på plats i skolan och ute i externa stallar samt i din egen verksamhet. Den externa undervisningen ger en utveckling av det egna nätverket. Du får möjlighet att arbeta och studera den högpresterande hästen i dess rätta miljö. Du får arbeta med professionella hästmänniskor och ta del av deras erfarenhet och kunskap. Du får möjlighet att arbeta med professionellt och långsiktigt avelsarbete där vikten av god hovvård står i centrum.

 • Utbildningen är baserad på vetenskap och beprövad erfarenhet förankrad i hästnäringen.
 • Fysiologisk skoning, vilket bl a innefattar benets anatomi, fysiologi, biomekanik och exteriör samt beslagets fysiologiska utförande. Verkning och skoning anpassad för den individuella hästens prestation.
 • Hovsjukdomar, skador, hovreparationer avseende orsak, symptom, behandling och prognos samt lämpliga sjukbeslag.
 • Utvecklingen från föl till vuxen häst avseende hovar och benställning.
 • Smittskydd och lagstiftning.
 • Korrigering och balansering av den vuxna hästen i förhållande till underlag och användningsområde.
 • 1årig YH-utbildning med 200 YH poäng, studietakt 75 %

Kvalitetsgranskad utbildning
Utbildningen kvalitetsgranskades 2017 av Myndigheten för yrkeshögskolan. Omdömet var att utbildningen uppfyller fastställda kvalitetskriterier och håller hög kvalitet. I utlåtandet beskrev de bland annat att:

 • vi månar om att utbildningen håller hög kvalitet och att den utvecklas.
 • utbildningen är organiserad så att närträffar och andra praktiska delar fungerar väl för dig som studerar.
 • utbildningsledarna säkerställer att du som studerar har goda förutsättningar att nå utbildningens mål.
 • lärarna på utbildningen har god ämneskompetens.
 • distansupplägget är väl anpassat för att du ska kunna arbeta under utbildningstiden.
Frågor och svar

Vi förmedlar kontakter till personer/hyresvärdar som hyr ut alla typer av boenden till studenter.

Undervisningen sker både på plats i skolan och ute i externa stallar där du får träffa yrkesverksamma hovslagare, veterinärer samt professionella tränare och uppfödare. Vi stöttar dig till att utveckla din egen verksamhet. Utbildningen är 200 YH-poäng, vilket motsvarar lite mer än ett års studier med 75 % studietakt.

Utbildningen är på distans, med 75 % studietakt. Som student har du hemuppgifter och inlämningar, diskussioner i slutna grupper och via telefon. Diskussion och analys är en betydande del i utbildningen, den genomförs både vid våra fysiska träffar och i slutna forum på distans. Under utbildningen följer du ett antal hästar och åtgärder gällande hovvård, vilket diskuteras med veterinärer, hovslagare och kollegor för att få ett brett helhetsperspektiv.

Du kan ansöka om ett godkännande hos Jordbruksverket när du erhållit betyget godkänt eller högre i alla kurser samt har ett godkänt examensprov. Läs mer här.

Du ges möjlighet till kompetensutveckling för dig, ditt företag och dina kunder. Du utökar ditt nätverk i branschen och kommer i kontakt med likasinnade. Efter denna utbildning kan du ansöka om godkännande som hovslagare hos Jordbruksverket. För att få verka som yrkesverksam hovslagare från år 2026 kräver Jordbruksverket att den som ska verka som hovslagare har gått en treårig utbildning. Fram till dess kan du som vill bli yrkesverksam hovslagare gå tilläggsutbildningen för att få denna kompetens, alternativt den treåriga utbildningen som även ges på riksanläggningarna. Du kan läsa mer hos Jordbruksverket.

Viktiga datum

Ansökan öppnar 15 februari 2019.
Sista ansökningsdag 15 april 2019.

Utbildningen beräknas starta i augusti 2019.

Dokument

Intyg yrkesverksamhet – Tilläggsutbildning hovslagare

Ladda ner Format: pdf Storlek: 63.6 KB

Val av önskad utbildningsort

Här väljer du önskad utbildningsort; Wången, Strömsholm eller Flyinge.

Ladda ner Format: pdf Storlek: 75.5 KB

Kontaktperson
Malinda Alriksson Programansv. YH/Samordnare Brukshästcentrum

Wangen.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare.