fbpx
Yrkeshögskoleutbildning

Hovslagarutbildning. Kvalificerad tilläggsutbildning – distans

Vill du vara en av framtidens hovslagare? Vår tilläggsutbildning för hovslagare är för dig som redan är yrkesverksam hovslagare och nu vill öka din kompetens för att fortsätta arbeta professionellt. Utbildningen innehåller såväl teoretiska som praktiska moment både på plats i skolan och ute i näringen. Vill du bli godkänd hovslagare är tilläggsutbildningen vägen dit!

Kvalificerad tilläggsutbildning för yrkesverksamma hovslagare

Den här tilläggsutbildningen är till för yrkesverksamma hovslagare. Efter vår tilläggsutbildning för yrkesverksamma hovslagare kan du ansöka hos Jordbruksverket om att bli godkänd hovslagare och kan sedan arbeta på delegering av veterinär. Genom tilläggsutbildningen ökar du tryggheten för hästägaren och får mer kunskap om hur du ska arbeta för att öka hästens hållbarhet och prestation. Hästsportens riksanläggningar Wången, Flyinge och Strömsholm erbjuder hovslagarutbildningar av hög kvalitet.

Jordbruksverkets webbplats kan du läsa mer.

En vidareutbildning för hovslagare

Tilläggsutbildningen är en vidareutbildning för yrkesverksamma hovslagare inom såväl trav- som ridsporten. Utbildningens upplägg är baserat på att du som yrkesverksam hovslagare ska kombinera det egna företagandet med kompetensutveckling. Undervisningen sker både på plats i skolan och ute i externa stallar samt i din egen verksamhet. Den externa undervisningen ger en utveckling av det egna nätverket. Du får möjlighet att arbeta och studera den högpresterande hästen i dess rätta miljö. Du får arbeta med professionella hästmänniskor och ta del av deras erfarenhet och kunskap. Du får möjlighet att arbeta med professionellt och långsiktigt avelsarbete där vikten av god hovvård står i centrum.

 • Utbildningen är baserad på vetenskap och beprövad erfarenhet förankrad i hästnäringen.
 • Fysiologisk skoning, vilket bl.a. innefattar benets anatomi, fysiologi, biomekanik och exteriör samt beslagets fysiologiska utförande. Verkning och skoning anpassad för den individuella hästens prestation.
 • Hovsjukdomar, skador, hovreparationer avseende orsak, symptom, behandling och prognos samt lämpliga sjukbeslag.
 • Utvecklingen från föl till vuxen häst avseende hovar och benställning.
 • Smittskydd och lagstiftning.
 • Korrigering och balansering av den vuxna hästen i förhållande till underlag och användningsområde.
 • 1-årig YH-utbildning med 200 YH poäng, studietakt 75 %.

Kvalitetsgranskad utbildning

Utbildningen kvalitetsgranskades 2017 av Myndigheten för yrkeshögskolan. Omdömet var att utbildningen uppfyller fastställda kvalitetskriterier och håller hög kvalitet. I utlåtandet beskrev de bland annat att:

 • vi månar om att utbildningen håller hög kvalitet och att den utvecklas.
 • utbildningen är organiserad så att närträffar och andra praktiska delar fungerar väl för dig som studerar.
 • utbildningsledarna säkerställer att du som studerar har goda förutsättningar att nå utbildningens mål.
 • lärarna på utbildningen har god ämneskompetens.
 • distansupplägget är väl anpassat för att du ska kunna arbeta under utbildningstiden.

Lärare på Wångens tilläggsutbildning för hovslagare

Lärarna på vår tilläggsutbildning för hovslagare är välmeriterade och har lång och varierad erfarenhet från både trav-, islandshäst-, ridsport och klinikverksamhet.

 • Johanna Svensson är godkänd hovslagare med fortbildningsexamen och gesällbrev. Lång erfarenhet och intresse av travhästar , men har även arbetat som hästskötare med hopphästar i Italien och med ridhästar i södra Sverige. Är vice ordförande i Svenska Hovslagarföreningen.
 • Hjalti Gudmundsson är godkänd hovslagare som specialiserar sig på islandshästar. Hjalti är aktiv tävlingsryttare och coach inom islandshästsporten.
 • Emanuele Colella är godkänd hovslagare med lång erfarenhet av att sko ridhästar, i Sverige och utomlands.
 • Ulf Hedenström, veterinärmedicinsk licentiat. Riksanläggningsveterinär.

Dessutom träffar du gästföreläsare som håller clinics på vår anläggning. Ansvarig för hovslagarutbildningen på Wången är hippologen Malinda Alriksson.

På Wången finns också en treårig utbildning till hovslagare.

Ansökan

Ansökan är stängd. För kursstart höst 2021 öppnar ansökan i februari till 15 april 2021.

Frågor och svar

För tilläggsutbildningen behöver du vara yrkesverksam hovslagare. När du ansöker fyller du i blanketten nedan ”Intyg yrkesverksamhet”.

Vi förmedlar kontakter till personer/hyresvärdar som hyr ut alla typer av boenden till studenter i de vackra omgivningarna kring våra riksanläggningar.

Undervisningen sker både på plats i skolan och ute i externa stallar där du får träffa yrkesverksamma hovslagare, veterinärer samt professionella tränare och uppfödare. Vi stöttar dig till att utveckla din egen verksamhet. Utbildningen är 200 YH-poäng, vilket motsvarar lite mer än ett års studier med 75 % studietakt.

 • Normalt är du i skolan måndag till fredag kl. 08–16. (Observera att undantagsfall kan inträffa då undervisning kan ske vid andra dagar/tidpunkter, men vanligtvis infaller undantagen på vardagar mellan kl. 07–18.)

Utbildningen är på distans, med 75 % studietakt. Som student har du hemuppgifter och inlämningar, diskussioner i slutna grupper och via telefon. Diskussion och analys är en betydande del i utbildningen, den genomförs både vid våra fysiska träffar och i slutna forum på distans. Under utbildningen följer du ett antal hästar och åtgärder gällande hovvård, vilket diskuteras med veterinärer, hovslagare och kollegor för att få ett brett helhetsperspektiv.

Du kan ansöka om ett godkännande hos Jordbruksverket om du har fått godkänt, eller högre betyg, i alla kurser och har ett godkänt examensprov. Läs mer på Jordbruksverkets hemsida.

Du ges möjlighet till kompetensutveckling för dig, ditt företag och dina kunder. Du utökar ditt nätverk i branschen och kommer i kontakt med likasinnade. Efter denna utbildning kan du ansöka om godkännande som hovslagare hos Jordbruksverket. För att få verka som yrkesverksam hovslagare från år 2026 kräver Jordbruksverket att den som ska verka som hovslagare har gått en treårig utbildning. Fram till dess kan du som vill bli yrkesverksam hovslagare gå tilläggsutbildningen för att få denna kompetens, alternativt den treåriga utbildningen som även ges på riksanläggningarna. Du kan läsa mer hos Jordbruksverket.

Blanketter till ansökan

Intyg yrkesverksamhet – Tilläggsutbildning hovslagare

Ladda ner Format: pdf Storlek: 66.9 KB

Val av önskad utbildningsort

Här väljer du önskad utbildningsort; Wången, Strömsholm eller Flyinge.

Ladda ner Format: pdf Storlek: 71.2 KB

Kontaktperson
Malinda Alriksson Programansv. YH/Samordnare Brukshästcentrum

Wangen.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare.