Universitet

Hippologprogrammet

Drömmer du om en universitetsutbildning med renodlad hästinriktning? Då är Hippologprogrammet valet för dig. Utbildningen innehåller såväl teoretiska som praktiska moment. Programmet ger en bra grund för att arbeta professionellt med hästar, utbildning av häst och människor samt med arbetsledning och rådgivning.

Hippologutbildningen är ett treårigt kandidatprogram. Unikt för programmet är den starka kopplingen mellan teori och praktik det du hör på föreläsningen får du omsätta praktiskt med hästen. På Wången finns två inriktningar; travhäst och islandshäst.

Travhästinriktningen
Hippologprogrammet inriktning trav är en universitetsutbildning med travhästen i centrum; dess byggnad och funktion, skötsel, utfodring, närmiljö samt pedagogik kopplad till travhästverksamhet. Du utvecklar ditt kunnande inom sport, företagande och ledarskap. Vi har välmeriterade lärare och ett starkt kontaktnät med branschen såväl nationellt som internationellt. Det finns goda möjligheter till utlandspraktik.

Som travhippolog kan du arbeta som t.ex. travtränare, lärare på travskola, gymnasielärare, egen företagare, rådgivare, organisatör, administratör, med friskvård för travhästar m.m.

Islandshästinriktningen
Hippologprogrammet inriktning Island ger dig fördjupad kunskap i ridkonst, unghäst, pedagogik och ledarskap samt företagsekonomi. Du får möjlighet att utvecklas till en mycket god ryttare och instruktör.

Som islandshästhippolog kan du t.ex. jobba som ridlärare, hästutbildare, stallchef, gymnasielärare, tränare, egen företagare, organisatör, administratör, rådgivare m.m.

Arbetsmarknad
Arbetsmarknaden är god för hippologer. Oavsett vilken inriktning du väljer i din utbildning är hippologprogrammet unikt i Sverige och i Europa då det kombinerar och integrerar teori med praktik. Cirka 80 % av hippologerna har arbete inom hästnäringen efter examen.

Om utbildningen
  • Sveriges enda universitetsutbildning inriktad helt på häst.
  • Sveriges lantbruksuniversitet huvudman i samarbete med Hästnäringens Nationella Stiftelse och riksanläggningarna Flyinge, Strömsholm och Wången.
  • 3 årig utbildning, 180 hp.
  • Inriktningarna ridhäst, travhäst och islandshäst.
  • Både teoretiskt och praktiskt.
  • Exempel teoretiskt innehåll: Hästens biologi, pedagogik, ekonomi.
  • Exempel praktiskt innehåll: Ridning, körning, unghästutbildning, hästens handhavande.
Ansökan

Ansökan öppnar 15 mars 2018 och stänger 16 april 2018.
Kallelse till antagningsprov i slutet av april.
Antagningsprov under vecka 20.

Ansök här!

Frågor och svar

Du måste inte ha egen häst med dig till utbildningen. Anläggningarna har hästarna som krävs för de olika kurserna. Att man innan utbildningarna haft ansvar för häst/hästar ser vi positivt på men är ingen nödvändighet.

Generellt används anläggningarnas hästar i utbildningen. Under åk 2 och 3 kan det finnas möjlighet att ta med egen häst i utbildningen om den håller den nivån som krävs för respektive kurs.

Det finns boende att hyra i närheten av anläggningarna. Många boende har också stallplatser att hyra ut och annars finns det många stall i närområdena.

Det är viktigt att du läser igenom de anvisningar som finns för antagningsprovet, se nedan.

Som komplement kan du också se dessa korta filmer om antagningsproven:

Antagningsprov islandshäst

Antagningsprov travhäst

Som all universitetsutbildning i Sverige är undervisningen avgiftsfri. Detta gäller även för studenter från våra nordiska grannländer. Det tillkommer kostnader för litteratur och material samt för privata behov såsom kost, logi, stallplats för ev. egen häst m.m. Som studerande på Hippologprogrammet är man studiemedelsberättigad. För information kring detta kontakta Centrala Studiestödsnämnden.

Wången-TV: Hippologprogrammet ger många möjligheter

För dig som vill veta ännu mer

Anvisningar för anmälan till hippologprogrammet

Ladda ner Format: pdf Storlek: 233.4 KB

Anvisningar för antagningsprov

Ladda ner Format: pdf Storlek: 275.4 KB

Informationsbroschyr Hippologprogrammet – islandshäst

Ladda ner Format: pdf Storlek: 497.1 KB

Informationsbroschyr Hippologprogrammet – trav

Ladda ner Format: pdf Storlek: 544.9 KB

Kontakt
Barbara Winqvist Staaf Rektor/utbildningsansvarig gymnasiet, folkhögskola & universitet
Mia Hansson Hippologenheten
Våra samarbetspartners

Wången.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare.