fbpx
Universitet

Hippologprogrammet islandshäst

Söker du en universitetsutbildning med renodlad islandshästinriktning? Då är Hippologprogrammet islandshäst valet för dig. Utbildningen innehåller både teoretiska och praktiska moment. Programmet ger en bra grund för att göra karriär och att arbeta professionellt med hästar, utbildning av hästar och människor, samt med arbetsledning och rådgivning.

Hippologprogrammet islandshäst är ett treårigt kandidatprogram. Unikt för programmet är den starka kopplingen mellan teori och praktik – det som du får höra på föreläsningarna får du sedan omsätta tillsammans med hästarna. Att du får spendera mycket tid med hästarna och kontinuerligt praktiskt får testa och utveckla det du läser om gör utbildningstiden väldigt rolig.

På Wången finns två inriktningar; travhäst och islandshäst.

Islandshästinriktningen

Hippologprogrammet inriktning islandshäst ger dig fördjupad kunskap i ridkonst, unghäst, pedagogik och ledarskap samt företagsekonomi. Du får möjlighet att utvecklas till en mycket god ryttare och instruktör.

Under din studietid på Wången får du träffa Wångens lärare; Ulrika Backan som är diplomerad ridinstruktör inom Svenska Islandshästförbundet, är C-tränare och domare inom islandshästsporten och som tävlar på elitnivå. Camilla Hed som är ridlärare nivå III FEIF, meriterad landslagsryttare och stallförman på Wången, Ulf Hedenström riksanläggningsveterinär och veterinärmedicinsk licentiat, Malin Connyson som är agronomie doktor och forskningsansvarig på Wången med flera. Du kommer även att få träffa ett antal gästföreläsare. Här kan du läsa mer om några av dem.

Som student på Wången får du rida våra hästar, samt de hästar som vi tar emot för träning– däribland unghästar för inridning. Hur livet som student är kan du följa genom studenten Fanny Kristofferssons blogg.

Vi har en hingst i stallet som rids och tävlas av hippologstudenter. Det är förstaklasshingsten Kongur fra Skipanesi. Läs mer om honom här.

Hur en vecka kan se ut på utbildningen kan du läsa om här. Studenten Vilma Sivars berättar.

Det kan också hända att man som student får udda roliga uppdrag vid sidan om utbildningen. De studenter som började hösten 2018 fick till exempel vara med och arrangera en skijoring-tävling under alpina VM i Åre. Läs mer om det här.

Hippologprogrammet inriktning islandshäst är unikt i Skandinavien och Europa. Förutom på Wången är det bara på Island det finns en universitetsutbildning för islandshäst; Universitetet Holar som Wången har ett gott samarbete med.

Professor i ridkonst Eyjólfur Ìsólfsson

En adjungerad professor är knuten till utbildningen; mästaren Eyjólfur Ìsólfsson. Läs mer om honom och hans professur här.

Riksanläggningen Wången

Wången är en av hästnäringens tre riksanläggningar. Våra systrar är Flyinge och Ridskolan Strömsholm som bedriver utbildningar inom ridsport. På Wången finns unika träningsmöjligheter, här hittar du:

 • 120 boxar
 • 130 hektar skog och 120 hektar bete
 • Veterinärklinik
 • Hovslageri
 • Ridhus (fullstor rid- och körhall 60×30 m )
 • Ovalbana
 • Speedpassbana
 • Belyst 1000-meterstravbana
 • 500-meters backbana
 • 500-meters ridsandbana
 • Rid- och körbanor utomhus
 • Skrittmaskin
 • Milslånga grus- & skogsvägar
Om utbildningen
 • Hippologprogrammet är Sveriges enda universitetsutbildning inriktad helt på häst.
 • Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, är huvudman för utbildningen i samarbete med Hästnäringens Nationella Stiftelse och riksanläggningarna Flyinge, Strömsholm och Wången.
 • 3-årig utbildning, 180 hp.
 • Inriktningarna är ridhäst, travhäst och islandshäst.
 • Utbildningen är både teoretisk och praktisk.
 • Exempel teoretiskt innehåll: Hästens biologi, pedagogik, ekonomi.
 • Exempel praktiskt innehåll: Ridning, körning, unghästutbildning, hästens handhavande.
Ämnet hippologi

Vad ingår i ämnet hippologi? Här i en kort film på YouTube kan du höra Ulf Hedenström, Wångens veterinär och lärare på hippologprogrammet, förklara ämnet och berätta om vilka områden som växer och om hippologens roll.

Tårtdiagram som visar fördelning över de olika bitarna inom hippologi
När du läser hippologi ingår nutrition, biomekanik, rid- och körkonst, sjuk- och friskvård, anatomi och fysiologi med mera. Observera att bilden endast är en illustrativt sätt att visa ämnet. Här under rubriken ramschema kan du se hur kurserna fördelar sig över åren mer exakt.
Arbetsmarknad

Arbetsmarknaden är god för hippologer. Cirka 80 % av hippologerna har arbete inom hästnäringen efter examen. Under utbildningstiden kommer du även knyta många värdefulla kontakter för framtiden. Som islandshästhippolog kan du t.ex. jobba som ridlärare, hästutbildare, stallchef, gymnasielärare, tränare, egen företagare, organisatör, administratör, rådgivare m.m.

Här kan du läsa vad några examinerade hippologer gör idag och deras tips inför ansökningsprovet. Läs också om Ida Larsson, utbildad hippolog som idag driver egen verksamhet.

Följ Hippologprogrammet på Facebook och Instagram. Där får du träffa både studenter och utexaminerade hippologer.

Anvisningar för anmälan

Anvisningar för anmälan till hippologprogrammet

Anvisningar för anmälan till HIPPOLOG KANDIDATPROGRAM 3 år, 180 högskolepoäng inriktningar ridhäst, travhäst, islandshäst antagningen 2019

Ladda ner Format: pdf Storlek: 86.6 KB

Anmälan
Frågor och svar

För att antas till Hippologprogrammet ska du som söker ha:

 • Grundläggande behörighet
 • Särskild behörighet:  Områdesbehörighet 15 eller Områdesbehörighet A14 (undantaget Samhällskunskap 1a2)
 • Godkänt antagningsprov

Yrkeslivserfarenhet på 6 månader är meriterande, men inget krav. Läs mer om behörighet och urval.

Behöver du hjälp med att förstå behörighetskraven eller har specifika frågor om just din behörighet? Kontakta antagningsenheten på SLU.

Om du uppfyller den grundläggande behörigheten och den särskild behörigheten och sedan klarar antagningsprovet så är din chans att bli antagen mycket god!

Se bara till att förbereda dig väl inför antagningsprovet. På den här sidan finns instruktioner och filmer som beskriver hur antagningsprovet går till. Se nästa fråga.

Du är också välkommen att höra av dig till oss med frågor. Vi hjälper så gärna till!

Det är viktigt att du läser igenom de anvisningar som finns för antagningsprovet, se nedan.

Som komplement kan du också se dessa korta filmer om antagningsproven:

Antagningsprov islandshäst

Antagningsprov travhäst

Sista ansökningsdagen var 15 april men du kan fortfarande anmäla dig. Din anmälan kommer däremot att räknas som sent inkommen och vid ett urval hamnar du efter dem som har anmält sig i tid.

Du måste inte ha egen häst med dig till utbildningen. Anläggningarna har hästarna som krävs för de olika kurserna. Att man innan utbildningarna haft ansvar för häst/hästar ser vi positivt på men är ingen nödvändighet.

Generellt används anläggningarnas hästar i utbildningen. Under åk 2 och 3 kan det finnas möjlighet att ta med egen häst i utbildningen om den håller den nivån som krävs för respektive kurs. På Wången finns oftast stallplatser att hyra. Vi tar däremot inte emot hingstar. Hur mycket det kostar att ha hästen här beror på vilken uppstallningsform du väljer och vad som finns ledigt (utedrift eller stall). Många boende har också stallplatser att hyra ut och annars finns det många stall i närområdena.

Kostnad uppstallning läsåret 2019/2020
Uppstallning stall inkl foder &strö; Stor häst 3 400
Uppstallning stall inkl foder &strö; Ponny/Islandshäst 3 040

Lösdrift islandshäst 2 230

Kallstall inkl. foder & strö; Stor häst 3 080
Kallstall inkl. foder & strö; Ponny/Islandshäst 2 720

Kallhyra 990

Det finns boende att hyra i närheten av anläggningarna.

Som all universitetsutbildning i Sverige är undervisningen avgiftsfri. Detta gäller även för studenter från våra nordiska grannländer. Det tillkommer kostnader för litteratur och material samt för privata behov såsom kost, logi, stallplats för ev. egen häst m.m. Som studerande på Hippologprogrammet är man studiemedelsberättigad. För information kring detta kontakta Centrala Studiestödsnämnden.

Valmöjligheterna är stora eftersom utbildningen är väldigt bred. Du kan arbeta både ute i stallen eller administrativt på olika typer av företag eller organisationer inom hästnäringen. Många hippologer har arbetsledande roller såsom stall- eller verksamhetschefer.

Som travhippolog kan du t.ex. jobba som travtränare, lärare på travskola, gymnasielärare, egen företagare, rådgivare, organisatör, administratör, med friskvård för travhästar m.m.

Som islandshästhippolog kan du t.ex. jobba som ridlärare, hästutbildare, stallchef, gymnasielärare, tränare, egen företagare, organisatör, administratör, rådgivare m.m.

Kontakt
Tessan Waerner Hippolog Universitetsadjunkt SLU
Barbara Winqvist Staaf Rektor gymnasium. Studierektor universitet

Wangen.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare.