fbpx
Universitet

Hippologprogrammet trav

Söker du en universitetsutbildning med renodlad travinriktning? Då är Hippologprogrammet inriktning trav valet för dig. Utbildningen innehåller såväl teoretiska som praktiska moment. Programmet ger en bra grund för att göra karriär och att arbeta professionellt med hästar, utbildning av hästar och människor samt med arbetsledning och rådgivning.

En examinerad hippolog har en gedigen utbildning med många möjligheter i sitt framtida yrkesliv. En hippolog jobbar oavsett yrke alltid med hållbarhet; ekonomiskt, miljömässigt och för hästens bästa.

En hippolog har bland annat kunskaperna för att

 • jobba med friskvård
 • förebygga skador
 • öka välfärden för sportens hästar i samarbete med landets veterinärer.

Hippologprogrammet trav

Hippologprogrammet trav är ett världsunikt program genom sin starka koppling mellan teori och praktik – det som du får höra på föreläsningarna får du sedan omsätta tillsammans med hästarna. Att du får spendera mycket tid med hästarna och kontinuerligt praktiskt får testa och utveckla det du läser om gör utbildningstiden väldigt rolig.

Travhästinriktningen är en universitetsutbildning med travhästen i centrum; dess fysik och funktion, skötsel, utfodring, närmiljö samt pedagogik kopplad till travhästverksamhet. Du utvecklar ditt kunnande inom sport, företagande och ledarskap. Vi har välmeriterade lärare och ett starkt kontaktnät med branschen såväl nationellt som internationellt. Det finns goda möjligheter till utlandspraktik.

I undervisningen träffar du Wångens lärare; Bo Eklöf, som varit travtränare i nästan trettio år, Ulf Hedenström riksanläggningsveterinär och veterinärmedicinsk licentiat, Malin Connyson som är agronomie doktor och forskningsansvarig på Wången, med flera. I vårt utbildningsråd sitter travtränaren Torbjörn Jansson och veterinär Nils Ronéus – specialist inom hästens sjukdomar och med stor erfarenhet inom sporthästens olika skador och sjukdomar. Nils är även Veterinär medicine doktor i träningsfysiologi.

Hippologer tränar varmblodstravare på rakbana
På Wången finns goda träningsmöjligheter med bland annat 1 000 m travbana, backbana och milslånga körvägar. Foto: Thomas Blomqvist

Som en del av hippologutbildningen ingår innehåll motsvarande Svensk Travsports Proffstränarkursen, vilket gör att du efter godkänd kurs, och förutsatt att du uppfyller även övriga krav, har möjlighet att ta ut en A-licens efter examen.

I utbildningen ingår innehåll motsvarande Svensk Travsports ledarutbildning; TLU steg II som krävs för att vara instruktör på travskola.

Det kan också hända att man som student får udda roliga uppdrag vid sidan om utbildningen. De studenter som började hösten 2018 fick till exempel vara med och arrangera en skijoring-tävling under alpina VM i Åre.

Tre år av utveckling

Första året läser du ingående om hästens funktion och fysik, skötsel och utfodring genom alla hästens åldrar. Du läser även om hästens miljö och grunderna i pedagogik. Första året innehåller också mycket studier av praktisk karaktär som du ägnar åt hästarna. Det blir körning, unghästar, träning av travhästar och häst- och anläggningsvård.

I årskurs två fördjupar du dig i hästens friskvård. Du utvecklar även ditt kunnande inom sporten, företagande och ledarskap. I årskurs två ingår också verksamhetsförlagd utbildning där du får möjlighet att vara en del av och utföra studier i en professionell verksamhet.

Det tredje året har du själv möjlighet att spetsa din utbildning för att förbereda dig för det yrke du tänkt dig inom branschen. Utöver kurser inom hantering, träning och sport samt hästens friskvård och träning skriver du ett examensarbete inom hippologi där du själv väljer vilket område du vill studera. Du läser också företagsekonomi och har verksamhetsförlagd utbildning där du får känna på arbetslivet samt knyta fler kontakter inom näringen. Det är under årskurs tre som du läser Proffstränarkursens moment. Då läser du tillsammans med övriga deltagare som antagits till Proffstränarkursen.

Travsportens riksanläggning

Wången är Travsportens riksanläggning och en av hästnäringens tre riksanläggningar. Våra systrar är Flyinge och Ridskolan Strömsholm som bedriver utbildningar inom ridsport. På Wången finns unika träningsmöjligheter, här hittar du:

 • 120 boxar
 • 130 hektar skog och 120 hektar bete
 • Veterinärklinik
 • Hovslageri
 • Belyst 1 000-metersbana
 • 500-meters backbana
 • 500-meters ridsandbana
 • Rid- och körbanor utomhus
 • Kör- och ridhall
 • Skrittmaskin
 • Milslånga grus- & skogsvägar
Om utbildningen
 • Sveriges enda universitetsutbildning inriktad helt på häst.
 • Sveriges Lantbruksuniversitet är huvudman och genomför i samarbete med Hästnäringens Nationella Stiftelse och riksanläggningarna Flyinge, Strömsholm och Wången utbildningen.
 • 3-årig utbildning, 180 hp.
 • Inriktningar: ridhäst, travhäst och islandshäst.
 • Exempel teoretiskt innehåll: Hästens biologi, Pedagogik, ledarskap & projektledning i hästverksamhet, Ekonomi.
 • Exempel praktiskt innehåll: Ridning, körning, träning, unghästutbildning, hästens handhavande.
Ämnet hippologi

Vad ingår i ämnet hippologi? Här i en kort film på YouTube kan du höra Ulf Hedenström, Wångens veterinär och lärare på hippologprogrammet, förklara ämnet och berätta om vilka områden som växer och om hippologens roll.

Tårtdiagram som visar fördelning över de olika bitarna inom hippologi
När du läser hippologi ingår nutrition, biomekanik, rid- och körkonst, sjuk- och friskvård, anatomi och fysiologi med mera. Observera att bilden endast är ett illustrativt sätt att visa ämnet. Här under rubriken ramschema kan du se hur kurserna fördelar sig över åren mer exakt.
Arbetsmarknad

Arbetsmarknaden är god för hippologer. Oavsett vilken inriktning du väljer i din utbildning är hippologprogrammet med inriktning trav världsunikt då det kombinerar och integrerar teori med praktik. Under utbildningstiden kommer du även knyta många värdefulla kontakter för framtiden. Cirka 80 % av hippologerna har arbete inom hästnäringen efter examen. Som travhippolog kan du arbeta som t.ex. travtränare, lärare på travskola, gymnasielärare, egen företagare, rådgivare, organisatör, administratör, med friskvård för travhästar m.m.

Här kan du läsa om travhippologen som fick jobbet som stallchef på Menhammar stuteri.

Här kan du läsa vad några examinerade hippologer gör idag och deras tips inför ansökningsprovet.

Här kan du läsa om hippologerna som arbetar på ett naturbruksgymnasium, däribland Jannike Almsgård som gått travinriktningen.

Här kan du läsa om Annsofie Bergfelt som jobbar på Solvallas sportavdelning.

Följ Hippologprogrammet på Facebook och Instagram. Där får du träffa både studenter och utexaminerade hippologer.

Anvisningar för anmälan

Anvisningar för anmälan till hippologprogrammet

Anvisningar för anmälan till HIPPOLOG KANDIDATPROGRAM 3 år, 180 högskolepoäng inriktningar ridhäst, travhäst, islandshäst antagningen 2019

Ladda ner Format: pdf Storlek: 86.6 KB

Anmälan

Anmälan öppnar igen i mitten av februari. Sista ansökningsdag är 15 april 2021.

Frågor och svar

För att antas till Hippologprogrammet ska du som söker ha:

 • Grundläggande behörighet
 • Särskild behörighet:  Områdesbehörighet 15 eller Områdesbehörighet A14 (undantaget Samhällskunskap 1a2)
 • Godkänt antagningsprov

Yrkeslivserfarenhet på 6 månader är meriterande, men inget krav. Läs mer om behörighet och urval.

Behöver du hjälp med att förstå behörighetskraven eller har specifika frågor om just din behörighet? Kontakta antagningsenheten på SLU.

Om du uppfyller den grundläggande behörigheten och den särskild behörigheten och sedan klarar antagningsprovet så är din chans att bli antagen mycket god!

Se bara till att förbereda dig väl inför antagningsprovet. På den här sidan finns instruktioner och filmer som beskriver hur antagningsprovet går till. Se nästa fråga.

Du är också välkommen att höra av dig till oss med frågor. Vi hjälper så gärna till!

Det är viktigt att du läser igenom de anvisningar som finns för antagningsprovet, se nedan.

Som komplement kan du också se dessa korta filmer om antagningsproven:

Antagningsprov islandshäst

Antagningsprov travhäst

Sista ansökningsdagen var 15 april men du kan fortfarande anmäla dig. Din anmälan kommer däremot att räknas som sent inkommen och vid ett urval hamnar du efter dem som har anmält sig i tid.

Du måste inte ha egen häst med dig till utbildningen. Anläggningarna har hästarna som krävs för de olika kurserna. Att man innan utbildningarna haft ansvar för häst/hästar ser vi positivt på men är ingen nödvändighet.

Generellt används anläggningarnas hästar i utbildningen. Under åk 2 och 3 kan det finnas möjlighet att ta med egen häst i utbildningen om den håller den nivån som krävs för respektive kurs. På Wången finns oftast stallplatser att hyra. Vi tar däremot inte emot hingstar. Hur mycket det kostar att ha hästen här beror på vilken uppstallningsform du väljer och vad som finns ledigt (utedrift eller stall). Många boende har också stallplatser att hyra ut och annars finns det många stall i närområdena.

Månadskostnad uppstallning från och med 2020-08-01  

 • Stor häst boxplats inkl. foder & strö 2450 kr
 • Islandshäst boxplats inkl. foder & strö 2080 kr
 • Ponny boxplats inkl. foder & strö 1190
 • Lösdrift (endast islandshäst) inkl. foder & ströad ligghall 1560 kr
 • Kallhyra 1010 kr
 • Extern häst med Wångenstuderande som hästansvarig 3160 kr
 • Kallstall stor häst boxplats inkl. foder & strö 2430 kr
 • Kallstall ponny/islandshäst boxplats inkl. foder & strö 1860 kr

Priserna är inkl. moms

Tillgång till anläggningens faciliteter som ridhus, skrittmaskin, hagar, oval- och passbana samt travbana ingår (under tider då annan verksamhet inte pågår).

Det finns boende att hyra i närheten av anläggningarna.

Som all universitetsutbildning i Sverige är undervisningen avgiftsfri. Detta gäller även för studenter från våra nordiska grannländer. Det tillkommer kostnader för litteratur och material samt för privata behov såsom kost, logi, stallplats för ev. egen häst m.m. Som studerande på Hippologprogrammet är man studiemedelsberättigad. För information kring detta kontakta Centrala Studiestödsnämnden.

Valmöjligheterna är stora eftersom utbildningen är väldigt bred. Du kan arbeta både ute i stallen eller administrativt på olika typer av företag eller organisationer inom hästnäringen. Många hippologer har arbetsledande roller såsom stall- eller verksamhetschefer.

Som travhippolog kan du t.ex. jobba som travtränare, lärare på travskola, gymnasielärare, egen företagare, rådgivare, organisatör, administratör, med friskvård för travhästar m.m.

Som islandshästhippolog kan du t.ex. jobba som ridlärare, hästutbildare, stallchef, gymnasielärare, tränare, egen företagare, organisatör, administratör, rådgivare m.m.

Är du intresserad av hippologprogrammet? Då kan du anmäla dig för att skugga en student genom SLU, Sveriges lantbruksuniversitet. OBS! Just nu kan vi enbart erbjuda digitala besök: Anmäl dig här.

Kontaktperson
Tessan Waerner Hippolog Universitetsadjunkt SLU
Elisabeth Englund Rektor gymnasium. Studierektor universitet

Wangen.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare.