Hippologprogrammet – islandshäst
Anmälan
Anmälan öppnar 15 mars 2025
Huvudman
Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU
Studieform och takt
På plats, heltid
CSN-berättigad
Ja, utbildningen är CSN-berättigad
Utbildning med framtidsutsikter
Hippologprogrammet är ett treårigt kandidatprogram. Unikt för programmet är den starka kopplingen mellan teori och praktik – det som du får höra på föreläsningarna får du sedan omsätta tillsammans med hästarna. Att du får rida och spendera mycket tid med hästarna och kontinuerligt praktiskt får testa och utveckla det du läser om gör utbildningstiden väldigt rolig.
En examinerad hippolog från hippologprogrammet islandshäst har en gedigen utbildning med många möjligheter i sitt framtida yrkesliv. En hippolog jobbar oavsett yrke alltid med hållbarhet, ekonomiskt, miljömässigt och för hästens bästa.
Arbetsmarknaden är god för hippologer. Cirka 80 % av hippologerna har arbete inom hästnäringen efter examen. Under utbildningstiden kommer du även knyta många värdefulla kontakter för framtiden. Som islandshästhippolog kan du till exempel arbeta som ridlärare, hästutbildare, stallchef, gymnasielärare, tränare, egen företagare, organisatör, administratör, rådgivare med mera.
Hippologprogrammet Islandshäst
Hippologprogrammet islandshäst ger dig fördjupad kunskap i ridkonst, unghäst, pedagogik och ledarskap samt företagsekonomi. Du får möjlighet att utvecklas till en mycket god ryttare och instruktör.
Under din studietid på Wången får du träffa Wångens lärare; Ulrika Backan som är ridlärare nivå 3 och gått utbildningen för ridlärare 4, är C-tränare och domare och tävlar på elitnivå. Camilla Hed som är ridlärare nivå 3 FEIF och gått utbildningen för ridlärare 4, är meriterad landslagsryttare och stallförman på Wången. Sara Sandqvist, hippolog (har unghästkurserna), Joanna Sätter, hippolog, ridlärare nivå II. Guðni Ágústsson som är agronom utbildad på Hvanneyri Lantbruksuniversitet på Island, han är C-tränare och verkat som avelsdomare. Ulf Hedenström riksanläggningsveterinär och veterinärmedicinsk licentiat, med flera. Du kommer även att få träffa ett antal gästföreläsare.
Som student på Wången får du rida våra skolhästar, samt de hästar som vi tar emot för träning– däribland unghästar för inridning.
Hippologprogrammet islandshäst är unikt i Skandinavien och Europa. Förutom på Wången är det bara på Island det finns en universitetsutbildning för islandshäst; Universitetet Holar som Wången samarbetar med.
Tre år av utveckling
Första året läser du ingående om hästens funktion och fysik, skötsel och utfodring genom alla hästens åldrar. Du läser även om hästens miljö och grunderna i pedagogik. Första året innehåller också mycket studier av praktisk karaktär som du ägnar åt hästarna; ridning, unghästar, träning av häst, och häst- och anläggningsvård.
I årskurs två fördjupar du dig vidare i ridningen och i hästens friskvård. Du utvecklar även ditt kunnande inom sporten, företagande och ledarskap. I årskurs två ingår också verksamhetsförlagd utbildning där du får möjlighet att vara en del av och utföra studier i en professionell verksamhet.
Det tredje året har du själv möjlighet att spetsa din utbildning för att förbereda dig för det yrke du tänkt dig inom branschen. Du kan välja att profilera dig mot
- pedagogik för arbete på ridskola
- hästens friskvård.
Utöver kurser inom hantering, träning och sport samt hästens friskvård och träning skriver du ett examensarbete inom hippologi där du själv väljer vilket område du vill studera. Du läser också företagsekonomi och har verksamhetsförlagd utbildning där du har möjlighet att knyta fler kontakter inom näringen.
Vad är Hippologi?
Vad ingår i ämnet hippologi? Ulf Hedenström, Wångens veterinär och lärare på hippologprogrammet, förklarar ämnet och hippologens roll.
Professor Eyjólfur Ìsólfsson
En adjungerad professor i ridkonst är knuten till hippologprogrammet islandshäst; mästaren Eyjólfur Ìsólfsson. Läs mer om honom och hans professur här.
Om Hippologprogrammet
- Hippologprogrammet är Sveriges enda universitetsutbildning inriktad helt på häst.
- Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, är huvudman för utbildningen i samarbete med Hästnäringens Nationella Stiftelse och riksanläggningarna Flyinge, Strömsholm och Wången.
- 3-årig utbildning, 180 hp.
- Inriktningarna är ridhäst, travhäst och islandshäst.
- Utbildningen är både teoretisk och praktisk.
- Exempel teoretiskt innehåll: Hästens biologi, pedagogik, ekonomi.
- Exempel praktiskt innehåll: Ridning, körning, unghästutbildning, hästens handhavande.
Följ Hippologprogrammet på Facebook och Instagram. Där får du träffa både studenter och utexaminerade hippologer.
Frågor och svar
-
För att antas till Hippologprogrammet ska du som söker ha:
- Grundläggande behörighet
- Särskild behörighet: Områdesbehörighet 15 eller Områdesbehörighet A14 (undantaget Samhällskunskap 1a2)
- Godkänt antagningsprov
Yrkeslivserfarenhet på 6 månader är meriterande, men inget krav. Läs mer om behörighet och urval.
Ibland kan det verka som att du saknar något ämne för att vara behörig, framförallt när det gäller biologi eller naturkunskap. Här på sidan om ersättningsmöjligheter kan du läsa om hur dessa ämnen eventuellt kan ersättas av andra kombinationer av ämnen du läst.
Behöver du hjälp med att förstå behörighetskraven eller har specifika frågor om just din behörighet? Kontakta antagningsenheten på SLU.
-
Om du uppfyller den grundläggande behörigheten och den särskild behörigheten och sedan klarar antagningsprovet så är din chans att bli antagen mycket god!
Se bara till att förbereda dig väl inför antagningsprovet. På den här sidan finns instruktioner och filmer som beskriver hur antagningsprovet går till. Se nästa fråga.
Du är också välkommen att höra av dig till oss med frågor. Vi hjälper så gärna till!
-
Det är viktigt att du läser igenom de anvisningar som finns för antagningsprovet, se hippologprogrammets webbplats.
Som komplement kan du också se dessa korta filmer om antagningsproven:
-
Även efter sista ansökningsdag kan du fortfarande anmäla dig. Men din anmälan kommer att räknas som sent inkommen och vid ett urval hamnar du efter dem som har anmält sig i tid.
-
Du behöver inte ha egen häst med dig till utbildningen. På Wången finns skolhästar som krävs för de olika kurserna. Att man innan utbildningarna haft ansvar för häst/hästar ser vi positivt på men är ingen nödvändighet.
-
Generellt används anläggningarnas hästar i utbildningen. Under åk 2 och 3 kan det finnas möjlighet att rida sin egen häst i utbildningen om den håller den nivån som krävs för respektive kurs.
På Wången finns oftast stallplatser att hyra. Hur mycket det kostar att ha hästen här beror på vilken uppstallningsform du väljer och vad som finns ledigt (utedrift eller stall). Många boende har också stallplatser att hyra ut och annars finns det många stall i närområdena. Vi tar inte emot hingstar och unghästar.
Här hittar du aktuella priser för uppstallning på Wången.
För mer information kontakta privatstallansvarig; annie.krusenstierna@wangen.se.
-
Det finns boende att hyra i närheten av anläggningarna.
-
Som all universitetsutbildning i Sverige är undervisningen avgiftsfri. Detta gäller även för studenter från våra nordiska grannländer. Det tillkommer kostnader för litteratur och material samt för privata behov såsom kost, logi, stallplats för ev. egen häst m.m. Som studerande på Hippologprogrammet är man studiemedelsberättigad. För information kring detta kontakta Centrala Studiestödsnämnden.
-
Valmöjligheterna är stora eftersom utbildningen är väldigt bred. Du kan arbeta både ute i stallen eller administrativt på olika typer av företag eller organisationer inom hästnäringen. Många hippologer har arbetsledande roller såsom stall- eller verksamhetschefer.
Som travhippolog kan du t.ex. jobba som travtränare, lärare på travskola, gymnasielärare, egen företagare, rådgivare, organisatör, administratör, med friskvård för travhästar m.m.
Som islandshästhippolog kan du t.ex. jobba som tränare, stallchef, ridlärare, hästutbildare, gymnasielärare, egen företagare, organisatör, administratör, rådgivare m.m.
-
Är du intresserad av hippologprogrammet? Då kan du anmäla dig för att skugga en student genom SLU, Sveriges lantbruksuniversitet. Anmäl dig här.