Gymnasieutbildning

Naturbruksprogrammet – trav

Vill du jobba med hästar? Drömmer du om en framtid som professionell inom travsporten? Eller kanske vill du ha en gymnasietid med hästar och ändå kunna plugga vidare på högskolan? Då är Wångens travgymnasium något för dig!

Naturbruksprogrammets travprofil på Wången är en yrkesförberedande gymnasieutbildning med riksintag, specialiserad på travsport. Den här gymnasieutbildningen ger dig unika möjligheter att bygga ett brett kontaktnät inom travsporten. Det är den enda gymnasieutbildningen i Sverige där du kan ta en internationell hästskötarexamen för trav.

Utbildningen ger dig kunskaper i skötsel, körning och träning av travhästar. Du får breda kunskaper om hästhållning i stort och lär dig om travsportens olika verksamheter och kan ta monté- och körlicens. Under utbildningen läser du många ämnen tillsammans med eleverna som går profil islandshäst.

Under utbildningstiden får du insikt i hur det är att ha företag i hästnäringen genom arbetsplatsförlagt lärande (APL). Och det finns möjlighet att söka stipendium för utlandspraktik. De senaste åren har några elever åkt till både Frankrike och Australien för att praktisera i travhäststall.

Under utbildningstiden har du en passhäst att ansvara för och du är delaktig i den hästens träningsupplägg. Vi åker ofta på tävling, både med ponnys och stora hästar. Vill du följa våra tävlingsframgångar så följ oss på Facebook och Instagram (wangenab) där vi löpande berättar om både vardagen på Wången och tävlingsresultat.

När du tagit examen härifrån är du redo att direkt börja jobba i ett travstall! Eller så kan du studera vidare på universitetet här på Wången; Hippologprogrammet har också inriktning travhäst. Du kan att läsa in högskolebehörighet under gymnasietiden och därmed är möjligheterna öppna;  du har en yrkesexamen och kan läsa vidare efter gymnasiet.

Vi ingår i Jämtlands Gymnasieförbund. 

Travsportens riksanläggning

Wången är Travsportens riksanläggning och en av hästnäringens tre riksanläggningar. Våra systrar är Flyinge och Ridskolan Strömsholm som bedriver utbildningar inom ridsport. På Wången finns unika träningsmöjligheter, här hittar du:

 • 120 boxar
 • 130 hektar skog och 120 hektar bete
 • Veterinärklinik
 • Hovslageri
 • Belyst 1000-metersbana
 • 500-meters backbana
 • 500-meters ridsandbana
 • Rid- och körbanor utomhus
 • Kör- och ridhall
 • Skrittmaskin
 • Milslånga grus- & skogsvägar
Om utbildningen
 • Gymnasiegemensamma ämnen, karaktärsämnen samt möjlighet att läsa in högskolebehörighet
 • Arbetsplats förlagt lärande, APL, under 18 veckor – både i Sverige och utomlands
 • Teori varvat med praktiskt arbete i stall och körning
 • Internationell hästskötarexamen utifrån branschens krav
 • Aktivitetsledarskap, möjlighet att ta kör- och/eller montélicens
Frågor och svar

Utbildningen är av nationellt intresse och hemkommunen betalar för utbildningen. Du söker via din hemkommun och det är din hemkommuns ansökningsdatum gäller.

Ja, vi har ett elevboende i anslutning till skolan med enkel- och dubbelrum. 20 dubbelrum och 48 enkelrum i elevhusen. För läsåret 2018/2019 är kostnaden 32 000 kr för dubbelrum och 44 000 kr för enkelrum. Alla rum har egen dusch och toalett och det finns eget trådlöst internet via fiberanslutning i alla fem elevhus. I läsårspriset ingår frukost, lunch och middag alla vardagar, på helgerna serveras brunch och middag. Skolan erbjuder även fika alla vardagar, och på elevboendet dukar vi upp fika på kvällarna.

Vi tar in 32 elever i årskurs 1. Antagning görs på meritpoäng från grundskolan och det är inte avsatt ett visst antal platser per profil. Travprofilen och islandsprofilen har gemensamt schema förutom rid- och travlektionerna.

Antagningen baseras på meritpoäng från grundskolan, och det är olika från år till år vilket som är det lägsta meritvärde du behöver för att komma in. Mellan åren 2013-2016 har det legat runt 150 poäng för att komma in. För att vara behörig att söka ska du ha godkänt betyg i svenska, engelska och matematik samt ytterligare fem ämnen.

Ja, det får du! Om du går profil Island så måste hästen vara 6 år och valack eller sto.

Om du väljer profil Trav så ska hästen ha kvalat eller fyllt tre år, vara valack eller sto. Vi tar inte emot hingstar.

Du måste ansöka om att ta med egen häst. Kraven är att du ska sköta skolan och boendet. I mån av plats får häst sedan tas med.

Ja. Inför årskurs två har du möjlighet att göra individuella val. Om du väljer engelska 6, svenska 2 och svenska 3 får du högskolebehörighet, förutsatt att du får  godkända betyg motsvarande en yrkesexamen. Vi erbjuder även andra behörighetsgivande kurser, till exempel matematik 2a.

Wången-TV: Ta del av elevernas berättelser

Viktor Lyck ångrar inte en sekund att han valde hästgymnasium på Wången, det gav honom jobb hos Svante Båth direkt efter studenten.

Som systrar och tvillingar har Eirin och Erika Bolme gjort avtryck – dubbelt upp – under sina tre år på Wångens gymnasium.

Nathalie Sandberg tog studenten i juni 2016 efter tre år på Wångens travgymnasium – och det sista året fick hon sällskap av ”Billy”.

Ansök nu

Vi har några platser kvar 2018. Är du intresserad av att börja hos oss eller byta till oss hör av dig till vår rektor, se kontaktuppgifter nedan.

 

Kontaktperson
Barbara Winqvist Staaf Rektor, boendeansv. gymnasiet. Studierektor universitet

Wangen.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare.