Gymnasieutbildning

Naturbruksprogrammet – trav

Drömmer du om en framtid som professionell inom travsporten? Då är Wångens travgymnasium något för dig.

Naturbruksprogrammets travprofil på Wången ger dig en internationell hästskötarexamen med unika möjligheter att bygga ett brett kontaktnät inom travsporten.
En yrkesförberedande gymnasieutbildning med riksintag, specialisering travsport. Efter avslutad utbildning är du redo att kliva direkt ut i arbetslivet!

Om utbildningen
  • Gymnasiegemensamma ämnen, karaktärsämnen samt möjlighet att läsa in högskolebehörighet
  • Arbetsplats förlagt lärande, APL, under 18 veckor – både i Sverige och utomlands
  • Teori varvat med praktiskt arbete i stall och under körning
  • Internationell hästskötarexamen utifrån branschens krav
  • Aktivitetsledarskap, möjlighet att ta kör- och/eller montélicens
Frågor och svar

Utbildningen är av nationellt intresse och hemkommunen betalar för utbildningen. Du söker via din hemkommun och det är din hemkommuns ansökningsdatum gäller.

Ja, vi har ett elevboende i anslutning till skolan med enkel- och dubbelrum. 20 dubbelrum och 48 enkelrum i elevhusen. Läsåret 2016/2017 kostar det 30 800 kronor för del i dubbelrum och 42 450 kronor för enkelrum. Alla rum har egen dusch och toalett och det finns eget trådlöst internet via fiberanslutning i alla fem elevhus. I läsårspriset ingår frukost, lunch och middag alla dagar i veckan.

Vi tar in 32 elever i årskurs 1. Antagning görs på meritpoäng från grundskolan och det är inte avsatt ett visst antal platser per profil. Travprofilen och islandsprofilen har gemensamt schema förutom rid- och travlektionerna.

Det är olika från år till år vilket som är det lägsta meritvärde man behöver för att komma in. Mellan åren 2013-2016 har det legat runt 150 poäng för att komma in. För att vara behörig att söka ska du ha godkänt betyg i svenska, engelska och matematik samt ytterligare fem ämnen.

Ja, det får du! Om du går profil Island så måste hästen vara 6 år och valack eller sto.

Om du väljer profil Trav så ska hästen ha kvalat eller fyllt tre år, vara valack eller sto. Vi tar inte emot hingstar.

Du måste ansöka om att ta med egen häst. Kraven är att du ska sköta skolan och boendet. I mån av plats får häst sedan tas med.

Ja. Inför årskurs två har du möjlighet att göra individuella val. Om du väljer engelska 6, svenska 2 och svenska 3 får du högskolebehörighet, förutsatt att du får  godkända betyg motsvarande en yrkesexamen. Vi erbjuder även andra behörighetsgivande kurser, till exempel matematik 2a och 3b.

Wången-TV: Ta del av elevernas berättelser

Som systrar och tvillingar har Eirin och Erika Bolme gjort avtryck – dubbelt upp – under sina tre år på Wångens gymnasium.

Nathalie Sandberg tog studenten i juni 2016 efter tre år på Wångens travgymnasium – och det sista året fick hon sällskap av ”Billy”.

Fåtal platser kvar!

Vi har några platser kvar nu för höstterminen. Hör av dig direkt till rektor Barbara Winqvist Staaf. Se kontaktuppgifter nedan.

Kontaktperson
Barbara Winqvist Staaf Rektor/utbildningsansvarig gymnasiet, folkhögskola & högskola

Wången.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare.