Gymnasieutbildning

Naturbruksprogrammet – trav

Vill du jobba med hästar? Drömmer du om en framtid som professionell inom travsporten? Då är Wångens travgymnasium något för dig.

Naturbruksprogrammets travprofil på Wången är en yrkesförberedande gymnasieutbildning med riksintag, specialiserad på travsport. Den här gymnasieutbildningen ger dig unika möjligheter att bygga ett brett kontaktnät inom travsporten. Det här är den enda gymnasieutbildningen i Sverige där du kan ta en internationell hästskötarexamen för trav.

Utbildningen ger dig grundläggande kunskaper i hästskötsel, körning och träning av travhästar. Du får breda kunskaper om hästhållning i stort och lär dig om travsportens olika verksamheter och kan ta monté- och körlicens.

Under utbildningstiden får du insikt i hur det är att ha företag i hästnäringen genom arbetsplatsförlagt lärande (APL). Och det finns möjlighet att söka stipendium för utlandspraktik. De senaste åren har några elever åkt till Australien för att praktisera i ett travhäststall.

När du gått ut gymnasiet är du redo att kliva direkt ut i arbetslivet! Eller så kan du studera vidare på universitetet här på Wången; Hippologprogrammet har också inriktning travhäst. Det finns möjlighet att läsa in högskolebehörighet på travprogrammet.

Om Travsportens Riksanläggning
Wången är Travsportens Riksanläggning och här finns rid- och körhall, belyst 1000 m travbana, 500 m backbana för intervallträning, rakbana, mil av skogsbanor, aktiv grupphästhållning, ridplan, skrittmaskin, veterinärklinik och hovslageri.

Om utbildningen
  • Gymnasiegemensamma ämnen, karaktärsämnen samt möjlighet att läsa in högskolebehörighet
  • Arbetsplats förlagt lärande, APL, under 18 veckor – både i Sverige och utomlands
  • Teori varvat med praktiskt arbete i stall och under körning
  • Internationell hästskötarexamen utifrån branschens krav
  • Aktivitetsledarskap, möjlighet att ta kör- och/eller montélicens
Frågor och svar

Utbildningen är av nationellt intresse och hemkommunen betalar för utbildningen. Du söker via din hemkommun och det är din hemkommuns ansökningsdatum gäller.

Ja, vi har ett elevboende i anslutning till skolan med enkel- och dubbelrum. 20 dubbelrum och 48 enkelrum i elevhusen. Läsåret 2017/2018 kostar det 31 420 kronor för del i dubbelrum och 43 300 kronor för enkelrum. Alla rum har egen dusch och toalett och det finns eget trådlöst internet via fiberanslutning i alla fem elevhus. I läsårspriset ingår frukost, lunch och middag alla dagar i veckan.

Vi tar in 32 elever i årskurs 1. Antagning görs på meritpoäng från grundskolan och det är inte avsatt ett visst antal platser per profil. Travprofilen och islandsprofilen har gemensamt schema förutom rid- och travlektionerna.

Det är olika från år till år vilket som är det lägsta meritvärde man behöver för att komma in. Mellan åren 2013-2016 har det legat runt 150 poäng för att komma in. För att vara behörig att söka ska du ha godkänt betyg i svenska, engelska och matematik samt ytterligare fem ämnen.

Ja, det får du! Om du går profil Island så måste hästen vara 6 år och valack eller sto.

Om du väljer profil Trav så ska hästen ha kvalat eller fyllt tre år, vara valack eller sto. Vi tar inte emot hingstar.

Du måste ansöka om att ta med egen häst. Kraven är att du ska sköta skolan och boendet. I mån av plats får häst sedan tas med.

Ja. Inför årskurs två har du möjlighet att göra individuella val. Om du väljer engelska 6, svenska 2 och svenska 3 får du högskolebehörighet, förutsatt att du får  godkända betyg motsvarande en yrkesexamen. Vi erbjuder även andra behörighetsgivande kurser, till exempel matematik 2a och 3b.

Wången-TV: Ta del av elevernas berättelser

Viktor Lyck ångrar inte en sekund att han valde hästgymnasium på Wången, det gav honom jobb hos Svante Båth direkt efter studenten.

Som systrar och tvillingar har Eirin och Erika Bolme gjort avtryck – dubbelt upp – under sina tre år på Wångens gymnasium.

Nathalie Sandberg tog studenten i juni 2016 efter tre år på Wångens travgymnasium – och det sista året fick hon sällskap av ”Billy”.

Ansök nu

Sista ansökningsdag är 1 februari 2018.

Läs mer på Jämtlands gymnasieförbund.

Kontaktperson
Barbara Winqvist Staaf Rektor/utbildningsansvarig gymnasiet, folkhögskola & universitet

Wången.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare.