Gymnasieutbildning

Naturbruksprogrammet – islandshäst

Vill du jobba med hästar? Drömmer du om en framtid som professionell inom islandshästsporten? Då är Naturbruksprogrammet, profil islandshäst, något för dig. Här kan du läsa på gymnasiet och kombinera ditt hästintresse med din gymnasieutbildning.

Naturbruksprogrammet med profil islandshäst är en yrkesförberedande gymnasieutbildning med riksintag.  Efter godkänd examination får du Svenska Islandshästförbundets diplomering som ridledare och efter godkänt yrkesprov har du yrkesexamen som hästskötare. I utbildningen ingår också grundkurs avel, domarsekreterare och tappskokompetens.

Här lär får du breda kunskaper inom hästhållning och arbete på ridskola. Du får utveckla dina kunskaper i ridning och träning av islandshäst tillsammans med våra duktiga lärare och fina hästar. Många kurser läser du tillsammans med eleverna på travprofilen. Under ditt tredje år på gymnasiet är fokus på din yrkesexamen som hästskötare och diplomeringen till ridledare. Under vårterminen i åk 3 ingår även träning och förberedelse inför tävling av islandshäst. Du får också insikt i hur det är att ha företag i hästnäringen genom arbetsplatsförlagt lärande (APL). Och det finns möjlighet att söka stipendium för utlandspraktik. De senaste åren har några elever åkt till Frankrike för att praktisera i ett islandshäststall.

När du gått ut gymnasiet är du redo att kliva direkt ut i arbetslivet, eller så kan du studera vidare på universitetet här på Wången. Sveriges enda universitetsprogram för häst – Hippologprogrammet har också inriktning islandshäst.

Om utbildningen
  • Gymnasiegemensamma ämnen, karaktärsämnen samt möjlighet att läsa in högskolebehörighet.
  • Arbetsplats förlagt lärande, APL, under 18 veckor – både i Sverige och utomlands.
  • Teori varvat med praktiskt arbete i stall och under ridning.
  • Hästskötarexamen utifrån branschens krav, behörighet till B-instruktörsutbildning inriktning islandshäst.
  • Aktivitetsledarskap, möjlighet att ta kör- och/eller montélicens för travsport.
Wången-TV: Ta del av elevernas berättelser

Charlotte Wiggen lämnade allra nordligaste Norge för tre år på ett svenskt gymnasium… och hon kom med ett rykte om sig som en mycket god ryttare. Hon tog studenten i juni 2016.

Fanny Kristoffersson har levt tre år av sitt liv på Wångens naturbruksgymansium. I juni 2016 tog studenten, men redan då planerade hon för att återvända…

Frågor och svar

Utbildningen är av nationellt intresse och hemkommunen betalar för utbildningen. Du söker via din hemkommun, det är din hemkommuns ansökningsdatum gäller.

Ja, vi har ett elevboende i anslutning till skolan med enkel- och dubbelrum. 20 dubbelrum och 48 enkelrum i elevhusen. Läsåret 2017/2018 kostar det 31 420 kronor för del i dubbelrum och 43 300 kronor för enkelrum.

Alla rum har egen dusch och toalett och det finns eget trådlöst internet via fiberanslutning i alla fem elevhus. I läsårspriset ingår frukost, lunch och middag alla dagar i veckan.

Vi tar in 32 elever i årskurs 1. Antagning görs på meritpoäng från grundskolan och det är inte avsatt ett visst antal platser per profil. Travprofilen och islandsprofilen har gemensamt schema förutom rid- och travlektionerna.

Det är olika från år till år vilket som är det lägsta meritvärde man behöver för att komma in. Mellan åren 2013-2016 har det legat runt 150 poäng för att komma in. För att vara behörig att söka ska du ha godkänt betyg i svenska, engelska och matematik samt ytterligare fem ämnen.

Ja. Inför årskurs två har du möjlighet att göra individuella val. Om du väljer engelska 6, svenska 2 och svenska 3 får du högskolebehörighet, förutsatt att du får godkända betyg motsvarande en yrkesexamen. Vi erbjuder även andra behörighetsgivande kurser, till exempel matematik 2a och 3b.

Ja, det får du! Om du går profil Island så måste hästen vara 6 år och valack eller sto. Om du väljer profil Trav så ska hästen ha kvalat eller fyllt tre år, vara valack eller sto. Vi tar inte emot hingstar.

Du måste ansöka om att ta med egen häst. Kraven är att du ska sköta skolan och boendet. I mån av plats får häst sedan tas med.

Ansök nu

Sista ansökningsdag är 1 februari 2018.

Läs mer på Jämtlands gymnasieförbund.

Kontaktperson
Barbara Winqvist Staaf Rektor/utbildningsansvarig gymnasiet, folkhögskola & universitet
Camilla Hed Stallförman/lärare islandshästprofilen
Våra samarbetspartners

Wången.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare.