Gymnasieutbildning

Naturbruksprogrammet – islandshäst

Vill du jobba med hästar? Drömmer du om en framtid som professionell inom islandshästsporten? Då är Naturbruksprogrammet, profil islandshäst, något för dig. Här kan du läsa på vårt islandshästgymnasium och kombinera ditt hästintresse med din gymnasieutbildning.

Här på islandshästgymnasiet får du breda kunskaper inom hästhållning och arbete på ridskola. Du får utveckla dina kunskaper i ridning och träning av islandshäst tillsammans med våra duktiga lärare och fina hästar. Under ditt tredje år på gymnasiet är fokus på din yrkesexamen som hästskötare och diplomeringen till ridledare. Under vårterminen i åk 3 ingår även träning och förberedelse inför tävling av islandshäst. Du får också insikt i hur det är att ha företag i hästnäringen genom arbetsplatsförlagt lärande (APL). Och det finns möjlighet att söka stipendium för utlandspraktik. De senaste åren har några elever åkt både till Island och till Frankrike för att praktisera i islandshäststall.

Efter godkänd examination får du Svenska Islandshästförbundets diplomering som ridledare och efter godkänt yrkesprov har du yrkesexamen som hästskötare. I utbildningen ingår också grundkurs avel, domarsekreterare och tappskokompetens. Hos oss läser du många ämnen tillsammans med eleverna som går travprofilen. Det ser vi som en utbildningsmässig fördel som kommer ge dig både bredare och djupare allmänkunskap om hästar.

När du gått ut gymnasiet är du redo att direkt börja jobba, eller så kan du studera vidare på universitetet här på Wången. Hippologprogrammet som är Sveriges enda universitetsprogram för häst har också inriktning islandshäst.

Naturbruksprogrammet med profil islandshäst är en yrkesförberedande gymnasieutbildning med riksintag.    Vi ingår i Jämtlands Gymnasieförbund.

Riksanläggningen Wången

Wången är en av hästnäringens tre riksanläggningar. Våra systrar är Flyinge och Ridskolan Strömsholm som bedriver utbildningar inom ridsport. På Wången finns unika träningsmöjligheter, här hittar du:

 • 120 boxar
 • 130 hektar skog och 120 hektar bete
 • Veterinärklinik
 • Hovslageri
 • Belyst 1000-meterstravbana
 • 500-meters backbana
 • 500-meters ridsandbana
 • Rid- och körbanor utomhus
 • Ridhus
 • Skrittmaskin
 • Ovalbana
 • Speedpassbana
 • Milslånga grus- & skogsvägar
Om utbildningen
 • Gymnasiegemensamma ämnen, karaktärsämnen samt möjlighet att läsa in högskolebehörighet.
 • Arbetsplats förlagt lärande, APL, under 18 veckor – både i Sverige och utomlands.
 • Teori varvat med praktiskt arbete i stall och under ridning.
 • Hästskötarexamen utifrån branschens krav, behörighet till B-instruktörsutbildning inriktning islandshäst.
 • Aktivitetsledarskap, möjlighet att ta kör- och/eller montélicens för travsport.
Wången-TV: Ta del av elevernas berättelser

Charlotte Wiggen lämnade allra nordligaste Norge för tre år på ett svenskt gymnasium… och hon kom med ett rykte om sig som en mycket god ryttare. Hon tog studenten i juni 2016.

Fanny Kristoffersson har levt tre år av sitt liv på Wångens naturbruksgymansium. I juni 2016 tog studenten, men redan då planerade hon för att återvända…

Frågor och svar

Utbildningen är av nationellt intresse och hemkommunen betalar för utbildningen. Du söker via din hemkommun, det är din hemkommuns ansökningsdatum gäller.

Ja, vi har ett elevboende i anslutning till skolan med enkel- och dubbelrum. 20 dubbelrum och 48 enkelrum i elevhusen. För läsåret 2018/2019 är kostnaden 32 000 kr för dubbelrum och 44 000 kr för enkelrum. Kostnaden delas upp på åtta fakturor under ett läsår och första fakturan kommer 31 augusti.

Alla rum har egen dusch och toalett och det finns eget trådlöst internet via fiberanslutning i alla fem elevhus. I läsårspriset ingår frukost, lunch och middag alla vardagar, på helgerna serveras brunch och middag. Skolan erbjuder även fika alla vardagar, och på elevboendet dukar vi upp fika på kvällarna.

Vi tar in 32 elever i årskurs 1. Antagning görs på meritpoäng från grundskolan och det är inte avsatt ett visst antal platser per profil. Travprofilen och islandsprofilen har gemensamt schema förutom rid- och travlektionerna.

Det är olika från år till år vilket som är det lägsta meritvärde man behöver för att komma in. Mellan åren 2013-2016 har det legat runt 150 poäng för att komma in. För att vara behörig att söka ska du ha godkänt betyg i svenska, engelska och matematik samt ytterligare fem ämnen. Här finns den senaste antagningsstatistiken (samma för trav och islandshästprofil).

Ja. Inför årskurs två har du möjlighet att göra individuella val. Om du väljer engelska 6, svenska 2 och svenska 3 får du högskolebehörighet, förutsatt att du får godkända betyg motsvarande en yrkesexamen. Vi erbjuder även andra behörighetsgivande kurser, till exempel matematik 2a.

Ja, det får du! Om du går profil Island så måste hästen vara 6 år och valack eller sto. Vi tar inte emot hingstar.

Du måste ansöka om att ta med egen häst. Kraven är att du ska sköta skolan och boendet. I mån av plats får häst sedan tas med.

Ansök nu

Vi har några platser kvar för hösten 2018. Är du intresserad av att börja hos oss eller byta till oss hör av dig till vår rektor, se kontaktuppgifter nedan.

 

Kontaktperson
Barbara Winqvist Staaf Rektor, boendeansv. gymnasiet. Studierektor universitet
Camilla Hed Stallförman/lärare islandshästprofilen
Våra samarbetspartners

Wangen.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare.