Brukshästcentrum

Brukshästcentrum Wången ska stärka brukshästens roll i samhället och öka affärsmöjligheterna för branschens entreprenörer. Vi ska utveckla relationerna mellan branschen och köpare av tjänster, och förstås utbilda och vidareutbilda kuskar och entreprenörer.
Brukskörning med mörkbrun nordsvensk brukshäst som drar släde genom vinterlandskap
Foto: Alida Säflund

Den moderna brukshästkörningen präglas av ett brett och engagerat entreprenörskap. Brukshästar används i skogs- och jordbruket, turism, parkskötsel, sopkörning och skötsel av naturskyddsområden. För att stödja och utveckla brukshästkörningen startades Brukshästcentrum Wången av Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS),  Brukshästorganisationernas samarbetskommitté (Brunte) och Wången. Brukshästcentrum ska värna utveckling och användning av de fyra brukshästraserna

  • nordsvenska brukshästen
  • svenska ardennerhästen
  • gotlandsruss
  • svenska fjordhästen.

Vår uppgift är också att utveckla relationerna mellan branschens entreprenörer, näringsliv och offentlig sektor för att utveckla affärsmöjligheter med brukshästen i centrum. Brukskörningen ett kulturarv som bygger på gammal kunskap, men som nu är anpassad till dagens samhälle. Det går att använda brukshästen både traditionellt och innovativt vare sig det handlar om företagande, sport, hobby, livsstil eller samhällstjänster.

En ny kuskutbildning på Wången
Hösten 2017 startar den nya kuskutbildningen för brukshästkörning här på Wången för att ge näringen nya förutsättningar att utvecklas. I utbildningen ingår bland annat körning på yrkesmässigt vis, pedagogik och ledarskap, att utbilda körhästar, hästturism, företagsekonomi, anläggningsvård, hästkunskap och praktik.
Läs mer om kuskutbildningen

Årets hästföretagare är en brukshästentreprenör

Priset Årets hästföretagare delas ut av Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS) och Lantmännens Riksförbund häst (LRF). Årets pris gick till Järva Trädvårdscenter som med hästar i fokus erbjuder tjänster inom skogs-, park- och natursskötsel.

Se en film om Årets Hästföretagare 2018  Järva Trädvårdscenter.

Är du entreprenör?

Är du entreprenör och vill ta uppdrag. Anmäl dig till vår förteckning över entreprenörer som erbjuder tjänster inom brukshästkörning. Formuläret hittar du här:

Ifyllnadsbart-formulär-Profil brukshästentreprenör

Beställa uppdrag av brukshästentreprenör?

Det finns idag flera kommuner, fastighetsbolag, skogsbolag och besöksmål runt om i Sverige som anlitar brukshästentreprenörer. Behöver du rådgivning inför en upphandling? Hör av dig till samordnare Malinda Alriksson, kontaktuppgifter nedan.

Inom kort kommer vi att publicera kontaktuppgifter till aktiva entreprenörer runt om i Sverige för att göra det lättare för dig som ska köpa tjänster.

Är du nyfiken på hur uppdrag kan se ut? Här kan du se några exempel.

Sophämtning med ardenner i Rosengård. 

Sophämtning med russ i Jordbro. 

Gräsklippning i Gävle. 

Är du intresserad av skogsbruk kan du läsa

Kontaktperson
Malinda Alriksson Programansv. vux/Samordnare Brukshästcentrum

Läs mer om Brukshästcentrum

Våra samarbetspartners

Wången.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare.