Slutförda forskningsstudier
Arbetet med forskning och utveckling (FoU) är en viktig del av vår verksamhet. För oss är det viktigt att göra forskningsarbetet och dess resultat tillgängligt till nytta för alla aktiva inom hästnäringen. Här kan du hitta färdiga studier och kandidatarbeten från Hippologprogrammet.
Ingen hov ingen häst?
Studien Ingen hov ingen häst? – En studie om hovkvalité, prestation och hälsa hos travhästar publicerades 2022. Huvudsökande var Lena Holm på SLU tillsammans med Anna Jansson, SLU. Det är ett stort projekt med många medsökande med olika kompetenser däribland Malin Connysson, då forskningsansvarig på Wången.
Tömtryck hos varmblodiga travare: kör vi med trasiga bromsar?
Stiftelsen Hästforskning beviljade medel till studien: Tömtryck hos varmblodiga travare: kör vi med trasiga bromsar? Artikeln finns att läsa här.
Projektet genomfördes på Riksanläggningen Wången med start i Oktober 2021. Huvudsökande var Elke Hartmann på SLU tillsammans med Malin Connysson, forskningsansvarig på Wången, Magnus Karlsteen på Chalmers universitet, Agneta Egenvall (SLU) och Kathrin Kienapfel-Henseleit (Agroscope, Tyskland). I referensgruppen finns personer med olika kompetenser däribland från Svensk Travsport och Ridtravarförbundet.
Målet med projektet var att fastställa variationen i töm- och tygeltryck hos travhästar under träning och lopp i relation till hästens beteende, stressnivå, skador på mjukvävnaden i hästens mun, och kör-/ridbarhet. Ökad kunskap av effekten av töm- och tygeltryck på hästen kan användas som en grund för diskussioner om kommunikation mellan häst och kusk samt i utbildning inom travsporten och för alla som tar över en travhäst för vidare ridutbildning.
Kort sammanfattning om resultaten hittar du här på SLU:s webbplats.
Forskning om utfodring, transporter och uppstallning
Vår forskningsansvarige Malin Connysson har publicerat en avhandling där hon har tittat på hur hästars uppstallning är kopplad till prestation – är det skillnad på om en högpresterande travhäst står i stall eller går i aktiv grupphästhållning? Du kan läsa den här: Physiological responses in trained Standardbred horses to forage diets, transport and housing. Här kan du se en film om forskningsprojektet – Hästars prestation och uppstallning
”I think your study will improve the health of the trained Standardbred horses”
Dr. Markku Saastamoinen, specialforskare vid Naturresursinstitutet (Luke) i Finland opponent vid disputationen.
Tidskriften Animals har i en specialutgåva om hästhållning och utfodring publicerat artikeln
Effects of Horse Housing System on Energy Balance during Post-Exercise Recovery av Malin Connysson, Wången, Marie Rhodin och Anna Jansson, SLU.
Och en artikel om uppstallning och återhämtning är publicerad här: Effects of horse housing on musculoskeletal system post-exercise recovery
Vi har genomfört ett unikt forskningsprojekt med travhästens prestation och hälsa i fokus tillsammans med Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) som du kan läsa mer om här på HästSveriges webbplats.
- Effekter av träningsintensitet och utfodringsstrategi på växande hästars utveckling, prestation och hälsa
- Reducerad träningsdistans och en strikt grovfoderdiet påverkade inte tävlingsförmågan hos unga varmblodiga travhästar
Guide till skötsel av travhästar
SLU har publicerat ett program i tio punkter som sammanfattat viktiga faktorer som påverkar travhästars återhämtning efter träning och också deras prestationsförmåga. Många av studierna resultaten baseras på har genomförts på Wången.