Aktuell forskning
Arbetet med forskning och utveckling (FoU) är en viktig del av vår verksamhet. För oss är det viktigt att göra forskningsarbetet och dess resultat tillgängligt till nytta för alla aktiva inom hästnäringen.
Aktuellt
Systematisk desinficering för ökat smittskydd
Smittskydd är en viktig fråga för alla som har tävlingshästar eller inackorderingshästar. Därför har Wången och Viridis Chemica genomfört ett forskningsprojekt på Wången där vi i ett unikt projekt testat att systematiskt desinficera ett stall med dimningsteknik samt vattenrening med Hippofix. Projektledare har varit Ulf Hedenström, veterinär.
Ökade foderkostnader oroar hästägare
Många hästägare är oroliga för ökade priser på foder. Här har Wångens forskningsansvarige tillsammans med andra forskare vid SLU sammanställt fem tips och kunskapsunderlag för dig som är hästägare.
Hur påverkas travhästars luftvägar vid träning och tävling i kyla?
SLU har fått medel för att undersöka om, och i vilken grad, tävling och träning i kall luft påverkar hästens luftvägar. Äldre undersökningar har visat att hästar klarar tävlingstemperaturer till minus 25 grader och idag går den praktiska köldgränsen för travtävlingar vid 25 minusgrader (men hänsyn kan tas till både vindhastighet och luftfuktighet). Nu är det dags att få mer kunskap i frågan. Försöken kommer att göras under 2024 med hjälp av Wångens hästar som kommer att springa på rullband i olika temperaturer .
Utfodrar vi travhästar på ett sätt som orsakar muskelskada?
Kan utfodring orsaka muskelskador? Den frågan ställer vi oss i ett nytt forskningsprojekt.
–Vi har pilotdata på att foderstaten kan orsaka skador på muskelcellerna och därför vill vi fördjupa oss i det och se hur det ser ut hos friska hästar, säger agr. dr Malin Connysson, forskningsansvarig på Wången.
Målet med studien är att ta reda på om förhöjd muskelenzymaktivitet, ett tecken på muskelskada som ses i blodprov efter mycket hård träning, kan bero på en stärkelserik foderstat. Det skiljer sig från den traditionella hypotesen att det är ett resultat av själva träningen.
Den praktiska delen av studien ska genomföras under 2022. Resultaten från studien kommer under 2023. Studien finansieras av Stiftelsen Hästforskning.
Vass som foder till hästar?
I ett projekt som SLU bedriver undersöks om hästar kan äta vass som foder. Vass är är till skillnad från grödor som växer på land relativt okänsligt för torka och översvämningar och kan på så sätt vara mer anpassningsbart till klimatförändringar. Att skörda vass kan bidra till att minska effekterna av övergödning av sjöar och hav. Projektet ska undersöka om vass kan lämpa sig som foder till vissa hästar. Vassen har lågt energiinnehåll men innehåller mycket mineraler och kan därmed vara ett bra foder för hästar med lågt näringsbehov. Sex av Wångens islandshästar ingår i projektet som finansieras av Formas och genomförs i samverkan mellan SLU, Wången, Växa Sverige och Hästnäringens Nationella Stiftelse.
Snedhet hos islandshästar i olika gångarter
Ett pågående projekt ”Crookedness in Icelandic horses” ska undersöka snedhet hos islandshästar i olika gångarter.
Studien genomförs under ledning av Eyjolfur Isolfsson, adj. professor i ridkonst vid Hippologprogrammet. Mätningarna görs med både objektiva mätmetoder samt subjektiva bedömningar. Hästarnas rörelser mäts biomekaniskt med hjälp av Equimoves-sensorer och tygeltryck med IPOS-systemet. Och Eyjolfur Isolfsson bedömer hur hästarna rör sig i olika gångarter/varv med och utan ryttare.
Syften med studien är att undersöka snedhet hos islandshästar och reda ut begrepp och skapa samsyn kring snedhet hos islandshästar. Resultaten kommer sedan att användas i undervisningen på hippologprogrammet.
Medverkande: Eyjolfur Isolfsson, adj. professor i ridkonst vid Hippologprogrammet på Wången, Agneta Egenwall SLU, Anna Byström SLU, Malin Connysson agr. dr, lärare och forskningsansvarig på Wången, Ulrika Backan lärare på Wången, Camilla Hed lärare på Wången, Sara Sandqvist och Joanna Sätter båda hippologer och lärare på Wången, Víkingur Gunnarsson och Guðrún Stefánsdóttir Hólar University på Island.