Elever tävlade i Draknästet
Under måndagen samlades gymnasieelever från Wången, Torsta och Dille Gårds naturbruksgymnasium på Wången för att möta en panel av ”drakar” som skulle bedöma deras presentationer av företagsidéer.
Inspirerade av tv-programmet Draknästet satte Wången för andra året i rad upp en tävling. Nytt för i år var att även elever från de närliggande naturbruksgymnasierna Dille Gård och Torsta var inbjudna. Totalt presenterade 36 företag sina idéer i aulan på Wången.
Hans Liljekvist, lärare i kursen entreprenörskap på Wången, är den som drivit evenemanget tillsammans med sin kollega svenskläraren Lena Lööf.
–I vår version av draknästet får eleverna praktiskt träning i muntlig framställning som är en del av ämnet svenska på gymnasiet och så övar de på att sälja in sin affärsidé – något som hör till ämnet entreprenörskap, berättar Hans Liljekvist.
I år var naturbruksgymnasierna i Jämtland inbjudna och evenemanget genomfördes i samverkan med entreprenörskapslärarna Johanna Wikner och Elisabeth Berg på Dille Gård och Cecilia Malmsten och Eva Larsson från Torsta, samt Anna Ringner, lärare i svenska på Dille Gård.
–Det är viktigt för eleverna att bredda sina kontaktytor och bygga nätverk. Här får de både träffa drakarna som representerar det lokala näringslivet, men också träffa elever på andra skolor som också kommer att verka i de gröna näringarna efter examen, säger Hans Liljekvist.
Juryn med drakar gjorde sina bedömningar utifrån presentationen, hur eleverna kunde fånga deras intresse, företagsidéns specifika fördelar, hur konkurrensen ser ut på marknaden och att eleverna kunde visa att de förstått de tänkta kundernas behov och att de kunde visa att de har kunskap om marknaden.
–Det här var ett ämnesövergripande projekt. Det vore roligt att få spinn-offeffekter och se andra och nya samarbeten, säger Hans Liljekvist.
DRAKARNA
Företrädarna från det lokala näringslivet som agerade drakar var:
- Tina Miinin ordförande i organisationen Företagarna i Krokoms kommun. Tina driver till vardags företaget Tinas Praliner inte långt från Wången.
- Joakim Sjöstedt, regionchef Företagarna Jämtland Härjedalen Västernorrland
- Sara Månsson, regionchef för UF Ung Företagsamhet.
- Johan Ranbrandt från Gomorron Östersund – en utvecklings- och co-workinghubb.
- Nils Björid, mjölkbonde på Frösön, var en viktig representant för den gröna näringen.
Vi tackar de fem som ställde upp som drakar under dagen. De hade en svår uppgift.
–En intensiv och fantastisk rolig dag, och vi är jätteimponerade av hur ni presenterade era företag, sa Joakim Sjöstedt vid prisutdelningen.
Sammanlagt delades 12 000 kr ut till UF-företagen. Prispengarna kom ifrån: Företagarna, Krokoms kommun, Peak Innovation och Länsförsäkringar Jämtland.
PRISTAGARNA
UNG FÖRETAGSAMHET OCH UF-FÖRETAG
Ung Företagsamhet är en politiskt obunden, ideell utbildningsorganisation och är en del av den globala organisationen Junior Achievement.
Ett UF-företag är ett företag som startas, drivs och avvecklas under ett läsår på gymnasiet. Man kan vara själv eller flera, men det vanligaste är 3-5 medlemmar. Eleverna tar fram en affärsidé, har kontakt med rådgivare och säljer en vara eller tjänst.
Forskning visar att UF-företagare startar fler företag, har färre arbetslöshetsdagar, får högre inkomster och oftare blir chefer. Utbildningen heter UF-företagande och innebär att gymnasieelever startar, driver och avvecklar ett UF-företag under ett läsår.
Nyfiken på UF-företagande? | Ung Företagsamhet (ungforetagsamhet.se)