Hoppa till innehåll

Fyra år till får kuskutbildningen i brukshästkörning

Myndigheten för yrkeshögskolan har beviljat fortsatt utbildningsrätt för Kuskutbildningen i brukshästkörning i ytterligare fyra år. Beslutet bekräftar utbildningens relevans och betydelse för arbetsmarknaden samt dess bidrag till att bevara och utveckla traditionell brukshästkörning i modern tid.

Nordsvensk brukshäst drar hem timmer från skogen

Kuskutbildningen i brukshästkörning, som getts i Wångens regi sedan 2017, ger studenter kunskaper och färdigheter inom brukskörningens alla former. Genom en kombination av teori och praktik förbereds de studerande för arbete inom de gröna näringarna, turism och kulturbevarande verksamhet.

–Vi är oerhört glada och stolta över att få fortsatt förtroende att bedriva Kuskutbildningen i brukshästkörning. Beslutet visar att det finns ett tydligt behov av kompetens inom området och att utbildningen bidrar till en hållbar framtid för brukshästen i Sverige, säger utbildningsledare Malinda Alriksson.

Myndigheten för yrkeshögskolan har i sin senaste bedömning betonat vikten av att anpassa utbildningar efter arbetsmarknadens behov. Att Kuskutbildningen får fortsatt finansiering och stöd bekräftar dess relevans i en tid då hållbara och traditionella arbetsmetoder blir allt mer eftertraktade.

Utbildningen kommer att fortsätta att erbjuda en gedigen yrkesutbildning med fokus på hållbarhet, företagande och branschens utvecklingsmöjligheter. Intresserade sökande kan nu se fram emot nya utbildningsstarter under de kommande fyra åren.

–Utbildningen har plats för tolv studerande. Dessa delas upp i mindre grupper på olika utbildningsorter i Sverige där de får göra en del av den praktiska momenten. Undervisning i små grupper är en del som gjort att den här utbildningen fått högsta betyg i Myndigheten för yrkeshögskolans tidigare utvärderingar, berättar Malinda Alriksson.

De flesta som examinerats från Kuskutbildningen i brukshästkörning har gått vidare för att starta egna företag, men det finns också ett antal som fått anställningar som kuskar t.ex. på friluftsmuseum, större gårdar och bruk.

Ansökan till Kuskutbildningen i brukshästkörning öppnar 1 mars och stänger 25 april. 

FAKTA KUSKUTBILDNINGEN I BRUKSHÄSTKÖRNING

Kuskutbildning i brukshästkörning är en tvåårig yrkeshögskoleutbildning som går på halvfart (50 %). Utbildningen är kostnadsfri, CSN-berättigad och startar med en två veckors introduktion på Wången, följt av totalt 12 veckor på plats under de två åren. Studenterna får lära sig om brukskörning, redskap, utbildning av körhästar, företagsekonomi för hästentreprenörer och mycket mer. Efter examen finns möjligheter till eget företagande inom skogs- och jordbruk, turism, parkskötsel eller skötsel av naturskyddsområden.

Kontaktperson

Malinda Alriksson, i blå jacka, står och ler i ett snölandskap med en frusen sjö i bakgrunden.
Malinda Alriksson
Hippolog. Utbildningsledare kusk- och hovslagarutbildningen. Samordnare Brukshästcentrum