Månadens brukshästverksamhet: LindmarkRahm – naturvård med häst
Brukshästcentrum Wången presenterar månadens brukshästverksamhet. Den här gången pratade vi med Maria Lindmark som är utbildad på Kuskutbildningen i brukshästkörning.
Maria Lindmark bor på mellersta Öland, på det som kallas Ölands mittland. Mittlandet domineras av täta ädellövskogar och småskaligt jordbrukslandskap. Den speciella naturen och odlingsförutsättningarna var det som gjorde att Maria valde att flytta för snart 30 år sedan. Då var hon nyutbildad inom ekologisk trädgårdsodling och lantbruk och med ett stort djur- och naturintresse. Sedan dess har hon arbetat inom lantbruket och på friluftsmuseum med lantrasdjur och kulturväxter samt undervisat i odling och miljöfrågor på Ölands folkhögskola.
–Hästarna har alltid funnits med, under uppväxten var det mest ridning men sedan 90-talet när jag var på Wången för första gången och gick en åttaveckors skogskörningskurs har jag drömt om att verkligen använda hästarna och körningen i arbetet med jord och natur. Det har dock tagit lång tid för mig att realisera drömmarna, 2015 köpte jag min första egna nordsvenska brukshäst och 2022 gjorde jag det jag så länge velat, påbörjade kuskutbildningen på Wången, berättar Maria Lindmark.
–Nu är jag nyutexaminerad brukshästkusk och har tillsammans med min sambo Jonas Rahm startat företaget “LindmarkRahm – naturvård med häst” och just nu försörjer vi oss faktiskt till största delen på att hugga och köra häst!
LindmarkRahm får uppdrag av länsstyrelsen inom naturvård
–Vårt företag är, som ju hörs på namnet, framförallt inriktat på naturvård. Vi jobbar oftast på uppdrag av länsstyrelsen med restaurering av naturbetesmarker där vi hugger och kör ut buskar och träd i marker med höga naturvärden och med slåtter på artrika ängsmarker. I år och i fjol har vi haft uppdrag i ett större EU-finansierat projekt kallat Life RestoRED som länsstyrelsen driver i flera län och som går ut på att restaurera värdefulla ängs- och betesmarker.
LindmarkRahm har valt att rikta in sig på naturvård för att de verkar i ett område där det finns många reservat och på annat sätt skyddad natur och de arbetar oftast åt Länsstyrelsen.
–Länsstyrelsen är en bra och stabil uppdragsgivare när man väl lärt sig byråkratin kring att lägga anbud inom offentlig upphandling och framförallt, för att vi befinner oss i en galopperande naturkris, minst lika akut som klimatkrisen. Att i den här situationen få bidra till att återskapa och bibehålla våra mest artrika miljöer, och dessutom göra det tillsammans med hästarna, världens bästa jobbarkompisar, på ett skonsamt och resurssmart sätt känns som ett väldigt meningsfullt arbete.
–Arbetet är fysiskt tungt och kräver förstås motorsågskörkort, god artkunskap och förståelse för ekologin i den typ av område man jobbar i, men ger också en härlig arbetsmiljö för både en själv och hästarna.
–I slåttern kör vi med en gammal enbets slåttermaskin och balansräfsa, i skogen lunnar vi de mesta och för mig är Ulvins kombidrag, s.k. böjledrag ett ovärderligt redskap, det spar både tid och kropp genom att minska på tunga lyft och slippa björna varje lass. Vi kör förstås också en hel del på vagn men har ingen griplastarvagn. Det hade givetvis underlättat mycket men känns fortfarande som ett stort steg att ta, både ekonomiskt och kunskapsmässigt.
Mindre uppdrag och arbete hemma på gården
Ibland gör LindmarkRahm mindre skogsjobb åt privata markägare och kör hem ved åt folk, vilket Maria berättar är väldigt uppskattat och hon tycker det är roligt att få visa hästarnas användbarhet och kapacitet. De kör också en del turkörningar som komplement och jobbar med hästarna hemma på gården och i de egna odlingarna.
–Förutom hästarna har vi en fårbesättning med lantrasfåret ryafår. Ur utfodrings- och betessynpunkt är de ett bra komplement till hästarna och vi säljer både kött, skinn, ull och livdjur. Ibland håller vi kurser i rulltovning med häst. Då använder vi ullen från våra får och rulltovar efter häst och vagn. Inspirationen kommer från hur man i Mongoliet tillverkar stora ulltyger till sina jurtor/tält med hjälp av häst. Det brukar vara väldigt uppskattat av kursdeltagarna och resultatet blir faktiskt oftast riktigt fint.
Nordsvenska brukshästar i stallet
Marias klippa i verksamheten är 11-åriga nordsvenska bruksvalacken Frejvid som hon haft i några år. Tillsammans har de utvecklats mycket och nu jobbar han lugnt och säkert både i skogen, framför slåttermaskinen och med turkörningar av olika slag. Tronföljare är treåriga valacken Lysing som är under inkörning, en glad och modig kille som Maria hoppas ska bli en bra körhäst, även han nordsvensk. Lysings mamma Tingeling är Maria stora trygghet och äldsta vän i stallet, men Tingeling tycker att ridning är trevligare än körning och används därför inte så mycket i uppdragsverksamheten. I stallet finns också Stenne Alskans 21-åriga nordsvenska sto Juvel, en duktig körhäst som kan det mesta.
–De flesta köruppdrag gör vi tillsammans med min gode vän och mentor Stenne Alskans, hovslagare och brukshästkusk sedan många år.
Vad tar du med dig från kuskutbildningen?
–Kuskutbildningen har betytt oerhört mycket för mig. Den gav mig tid att verkligen fokusera på körningen och hjälp att utvecklas till en bättre kusk och kunnigare hästhållare. Tiden på utbildningsorten, för min del hos Sigvard Gustavsson i Vittsjö, när man får köra mycket och i liten grupp prova all typ av brukskörning och alla möjliga olika redskap och hästar under kunnig ledning är ovärderligt bra.
–Att få praktisera hos olika hästföretagare i kursen Lärande i verksamhet, LIA, är också väldigt värdefullt, jag har fått träffa så kunniga och generösa personer som verkligen delat med sig av sina erfarenheter, och så många härliga hästar! Och dessutom fått många smarta konkreta tips om man löser saker “i verkligheten”. Att vara på Wången är i sig en upplevelse, all historia och kunskap som finns där, och att bli bemött och uppmanas tänka som professionell/yrkesverksam hästmänniska betyder mycket för att sedan kunna ta steget.
–Men utöver ovanstående tar jag verkligen med mig alla de människor jag mött och de nya vänskaper och kollegor jag fått! Ett nätverk över stora delar av landet, det känns mäktigt. Som exempel har vårt företag under hösten jobbat med ett större naturvårdsuppdrag som skulle utföras på ganska kort tid. Vi tvekade först inför att åta oss ett, med våra mått, så stort jobb, men då slöt några av mina tidigare kurskamrater och min lärare Sigvard upp, kom hit till Öland med hästar och redskap och hjälpte oss att slutföra arbetet – nu som kollegor. Det var oerhört värdefullt och roligt, och förstås en direkt konsekvens av att ha gått kuskutbildningen och lärt känna dessa suveräna personer!
Tips till blivande brukshästkuskar
–Jag rekommenderar verkligen att gå kuskutbildningen, eller någon annan kortare utbildning om man inte har möjlighet att gå kuskutbildningen. Även om man kört mycket så är det lätt att bli hemmablind, inte minst vad gäller rutiner kring säkerhet vilket ju är så viktigt om man ska köra professionellt. Och sen tror jag det är klokt att börja i liten skala och bygga upp sin verksamhet långsamt och metodiskt, utgå från sina egna och sin hästars kunskapsnivå, förutsättningar och intressen. Ett brukshästföretag kan ju se ut på många olika sätt, och mycket kan göras med enkla medel. Men sen, rätt vad det är, måste man ju våga lite också!
–Till er som ska påbörja kuskutbildningen vill jag bara säga Grattis! Prova allt du har möjlighet att prova, kör många olika hästar, se till att du verkligen förstår hur utrustning, vagnar och redskap fungerar så att du kan praktisera det själv sen och värdesätt alla nya möten med hästar och människor, avslutar Maria Lindmark.
Vill du se mer från LindmarkRahm? Följ LindmarkRahms konto på Instagram.