Hoppa till innehåll

Välkommen till nya wangen.se. En del saker ser lite annorlunda ut än tidigare. Är det något du saknar eller inte hittar skicka ett meddelande till info@wangen.se

Månadens brukshästverksamhet: Enarsgårdens häst

Brukshästcentrum Wången presenterar månadens brukshästverksamhet. Den här gången pratade vi med Katarina som är utbildad på Kuskutbildningen i brukshästkörning.

En häst drar en släde över ett snötäckt öppet landskap. Solen håller å att gå ned över grantopparna.

Katarina Bergner Åhlén är 47 år och lever i hjärtat av vackra Offerdal i Jämtland, tillsammans med sin make, två hundar, två katter och de fyra stjärnorna på gården: hästarna Grann, Porla, Prisma och Hagel. Här driver hon företaget Enarsgårdens Häst.

–Jag började rida på ridskola som 8-åring och fick några år senare ansvaret för en ponny på foder i det stall som vår familj hade en storhäst inhyst - och så har det rullat på. Sedan jag var 10 år har jag haft egen/egna hästar. Identiteten som ung var alltså som ryttare, men jag började i 25-årsåldern intressera mig mycket för kommunikation och kontakt från marken, och körning kom också sedermera in i bilden efter att länge ha drömt om att kunna köra häst.

–Älskar numera att jobba brett och varierat med hästarna och är inte egentligen specialiserad på något specifikt. Men rent generellt kör och tömkör jag mer än jag rider, idag.

Katarina har gått den tvååriga yrkeshögskoleutbildningen i brukskörning på Wången. Och förutom det förkovrar hon sig genom att gå på clinics och gå kortare kurser inom t. ex. hovvård och etologi via Hästsportens Folkhögskola

Vad arbetar du med?

–Min lilla hästgrupp består av en kallblodig travare och tre nordsvenska brukshästar, varav två av dem är mor och hennes dotter på tre år. I dagsläget är kallblodstravaren den mest aktiva brukshästen på gården som förutom att han rids och körs, jobbar i vår skog med ved, går för harv och andra redskap, och gör allehanda uppdrag med vagns- och slädgäster, julmarknader, med mera.

–Treåringen och min nyligen inköpta 7-åring är båda mitt i sin körutbildning och jag hoppas mycket på att 7-åringen snart ska vara redo att stötta upp Grann i verksamheten både som kör- och ridhäst.

–Det jag framför allt säljer är friskvård och lektioner inom allt från grundläggande hästhantering till grunder i körning, handledning kring unghäst mm. Sen tillkommer efter årstid turer med vagn, släde och även en del ridning riktat mot den oerfarna; hitta din balans på hästrygg.

–I framtiden hoppas jag kunna erbjuda viss turridning i små grupper. Har även fått lite förfrågningar kring mindre skogsjobb i form av gallring av känslig mark.

–Summa summarum så blir jobbet ganska vitt och brett och med olika fokus över året, men jag brinner för just kontakten människa-häst, att vi lär oss läsa och förstå häst, och att utveckla hästvälfärden genom det, så det är alltid den röda tråden.

–Friskvårdsgäster vare sig de kommer som hästrädda, drömmer om att våga sitta upp eller vill lära sig brukskörning, är en fantastiskt givande del av jobbet och kanske min favorituppgift hittills! Mitt vuxna sto Prisma har som huvudsaklig uppgift att ta hand om de som känner osäkerhet eller rädsla, det är hon fantastiskt bra på.

Jag försöker att hitta varje hästs styrka och låta dem verka i de områden där de mår bäst själva.

–Jag smygstartade min verksamhet Enarsgårdens Häst för några år sedan, men först hösten 2023 drog jag igång den seriösa satsningen på hästföretaget. Min femårsplan bygger på att steg för steg nå målbilden att kunna jobba hemifrån hästgården på halvtid, det är drömmen och målet!

–Mitt första dryga år har verkligen känts positivt och väldigt givande, så jag ser med spänning fram emot kommande utmaningar och utvecklingar av verksamheten!

Vad tar du med dig från kuskutbildningen?

–Oj, det är en hel bok av minnen och upplevelser jag har med mig!

–Men kunskapsmässigt skulle jag säga kombinationen av helt nya lärdomar och hur mycket jag växte av insikten att jag redan satt på väldigt mycket mer hästkunskap och hästförståelse än jag trott. Jag har lärt mig så vansinnigt mycket både praktiskt och teoretiskt, och samtidigt fått väldigt mycket annat befäst.

–Min största utmaning var att hantera känslan av att i början vara rädd att ofrivilligt göra fel mot alla dessa fantastiska hästar vi hade förtroendet och ynnesten att få öva ihop med. När den rädslan släppte och tron på mig själv kom tillbaka landade alla lärdomar så mycket fortare i mig.

–Alla mina Lior [praktikperioder] var ovärderliga på sina olika vis, och jag har fått mentorer och vänner för livet genom LIA-värdar, lärare och vår härliga klass.

–Jag älskade kombinationen av teoretisk och praktisk inlärning, och att få omges av människor med precis samma intresse och kärlek till hästen, natursnällt arbete och relationen människa – häst.

–Jag tycker utbildningen ligger i framkant med sin stora medvetenhet kring hästvälfärd och omsorg om hästen som individ!

Tips till dem som påbörjar kuskutbildningen i höst?

–Viktigast av allt: njut av den här helt unika chansen! Ta vara på tiden, de fantastiska lärarna och praktikvärdarna. Ett tips är också att välja LIA-plats med omsorg utifrån eventuellt särskilt intresse för något, ex skogsarbete eller utbildning av unghäst, turism, avel, etc. Försök att vara på flera olika platser, men det kan även vara värdefullt att återkomma till någon en andra gång! LIA-perioderna är guld värda.

Läs mer om Enarsgårdens Häst 

Vill du se mer av vad Katarina och hennes hästar gör? Kanske anlita hennes företag? Titta in på webbplatsen enarsgardenshast.se eller på Facebook: Enarsgårdens Häst eller Instagram: katarina_enarsgardenshast

Foto: Katarina Bergner Åhlén och Ingvar Bergner

Kuskutbildning i brukshästkörning

Vill du också gå kuskutbildningen? Det är en kvalitetsgranskad yrkeshögskoleutbildning som är kostnadsfri och CSN-berättigad.