fbpx
Nyhet

Wången är en kvalitetsmärkt hästverksamhet

Wången bedriver kvalitetsmärkt hästverksamhet, vi har en certifiering som alla företag som verkar i hästnäringen kan ansluta sig till.

LRF Häst arbetar för att landet ska få ännu fler professionella hästföretag som har god lönsamhet och konkurrenskraft. En del av det arbetet är certifieringen Kvalitetsmärkt hästverksamhet.

När man påbörjade arbetet med att införa en certifiering så hade redan flera organisationer befintliga system för kvalitetssäkring; Svenska Ridsportförbundet, Svenska Islandshästförbundet och Svensk Travsport. Men andra verksamheter inom häst såsom uppfödning, inackordering osv hade inga tillgängliga kvalitetssäkringssystem och där fanns en lucka att fylla. Men det är också en skillnad på kvalitetssäkring och certifiering, då kvalitetssäkringen är en form av egenkontroll enligt ett överenskommet system, medan certifieringar utfärdas av externa granskare.

–Att driva verksamhet i de gröna näringarna ställer ofta stora krav på den som är ansvarig för verksamheten. Det finns många lagar och regler som skall följas på flera olika områden. För en hästföretagare är det inte bara den uppenbara hästhållningen som skall bedrivas på ett sätt att den upprätthåller djurvälfärden på en bra nivå. Du behöver också följa regler kopplat till arbetsmiljö och miljö och klimat. Att certifiera sig är ett sätt att få hjälp att få kontroll på vilka regler som gäller för din verksamhet, säger Sara Lennartsson, Branschansvarig LRF Häst

Logotypen för Kvalitetsmärkt hästverksamhet föreställer en stallgavel med en tecknat hästhuvud i profil

Hästhållning, personal, klimat och miljö

Wången är en kvalitetsmärkt hästverksamhet vilket betyder att en extern granskare tittat på tre områden: vår hästhållning, personal och studerandes arbetsmiljö samt klimat och miljöområdet. När de granskar hästhållningen tittar revisorn på sådant som hästarnas utrymmen, daglig utevistelse, tillsyn, hovvård, foder- och vattentillgång. Revisorn tittar även på läkemedelshantering, vaccinationer, behandling av sjuka och skadade hästar, journalföring, smittskydd och rutiner för smittskydd och försäkringar.

Arbetsmiljö är också ett av områdena i Kvalitetsmärkt hästverksamhet. Här tittar man på om företaget bedriver ett systematiskt arbetsmiljöarbete, på arbetsmiljöpolicyn, hur man anmäler tillbud och olyckor, skyddsutrustning med mera.

För området klimat och miljö granskar man gödsel- och avfallshantering, ser om företaget har ett systematiskt brandskyddsarbete och goda larminstruktioner samt en utrymningsplan och en beredskapsplan för djurskydd samt transportbevis.

Det är många punkter att följa upp – men punkterna visar ett arbete som vi ändå gör här på Wången och som vi är stolta över att ha ett skriftligt intyg på.

Vill du se vilka fler företag som har fått utfärdade certifikat eller få tips inför din certifiering?  Titta in på LRF Hästs webbplats.

Mer från Wången
Våra samarbetspartners