Hoppa till innehåll

Välkommen till nya wangen.se. En del saker ser lite annorlunda ut än tidigare. Är det något du saknar eller inte hittar skicka ett meddelande till info@wangen.se

Franska elever besökte Wången

Tidigare i höstas hade vi besök av en grupp franska elever från L’École des Courses Hippiques AFASEC som läser trav och galopp på gymnasienivå.

Elever från Wångens nb20 och franska elever med lärare.

Wången arbetar med att erbjuda våra elever och studenter internationella kontakter och erfarenheter genom samarbeten med utbildningsorganisationer i andra länder. Wången ingår i bland annat i en internationell samarbetsorganisation; European Trotting School Association (ETSÄ). Det gör att vi både reser och tar emot besökare från andra länder.

I slutet av oktober fick vi fick besök av hästsportsskolan Afasec som har fem utbildningsorter i Frankrike. Just de här eleverna och lärarna var från ett gymnasieprogram i Mont-de-Marsan i sydvästra Frankrike. De var förväntansfulla och intresserade av att få uppleva våra rutiner och vanor på anläggningen och lära sig mer om svensk travsport.

Kallblodstravare, islandshästar och svenskt godis var nytt för de franska eleverna

Under veckan på Wången var eleverna med på den dagliga hästskötseln och på lektionerna, bland annat var de med när Svensk Travsports Till Start höll lektioner och en dag fick de träffa travtränare Oskar Kylin Blom. De fick också följa med på tävlingar på Östersundstravet och rida och köra Wångens kallblodstravare – en ny bekantskap för de franska eleverna som bara hanterar varmblod.

Något som de franska eleverna tyckte var lite extra spännande var att få testa att rida våra islandshästar. Det lär de sig inte på Mont-de-Marsan då deras utbildning endast är inriktade på galopp och trav.

–Det är ytterst sällan man ser eller hör om en islandshäst i den delen av Frankrike som vi bor i, berättade en elev.

L’École des Courses Hippiques AFASEC har både högskole- och gymnasieprogram inom olika hästsporter som galopp, trav och hästhoppning. Deras upplägg av studier ser annorlunda ut jämfört med våra scheman. De har regelbundet schema: tre veckors vanliga studier i skolan med fyra timmars stallarbete och körning varje morgon, sedan är de hos en tränare i fyra veckor. Så rullar schemat på för deras elever. En annan sak som stack ut på vårt schema jämfört med deras är den fritid som Wångens elever har.

–Våra elever på Afasec har inte lika mycket fritid efter skolan som ni har, därför kan dom till exempel inte ha med sin egen häst, berättade Gwenola Hourcq, lärare.

Grupp svenska och franska elever poserar som ett lag efter brännbollen
Elever från Wångens nb20 och franska elever med lärare.

Wångens elever ordnade förstås fritidsaktiviteter för besökarna. Det blev bland annat en brännbollsturnering ute, korvgrillning, inomhusfotboll, shopping och sightseeing i Östersund och en kväll i kårhuset där de fick prova svenskt godis.

Franska elever testar svenskt godis: djungelvrål, plopp, bilar och kexchoklad
Godisprovningen var populär. Men saltlakrits blev ingen favorit.

Skillnader i hästskötsel och träning

Besökarna från Frankrike berättar att på deras körningslektioner värms hästarna mycket längre vilket gör att de har längre körpass med hästarna. Alla hästarna i deras travstall får samma mängd med mat, till skillnad från hos oss eftersom vi anpassar mängden hö till varje enskild häst beroende på bland annat ålder och träningsnivå.

Travsport i Frankrike

Frankrike är ett stort land för travsporten. På banan Vincennes i Paris körs årligen världens största travlopp: Prix d’Amérique. På travtävlingar kan det samlas upp till 18 ekipage i ett lopp. Monté är mycket större än i Sverige och utgör ca 25-30 % av travloppen i Frankrike.

Genom EU:s utbytesprogram Erasmus+ har Wångens elever möjlighet att söka stipendium för att åka på en gemensam travresa till Prix d’Amérique och söka stipendium för att åka på praktik hos franska travtränare. Utbytesprogrammet Erasmus+ är också det som gjorde det möjligt för de franska eleverna att hälsa på oss och få chansen att lära sig om travsporten i Sverige.

Gott omdöme

Besökarna tyckte att vi på Wången var väldigt bemötande och glada som individer. De berättade att de kände sig välkomna redan vid första steget som de tog på anläggningen. Och alla ville komma tillbaka, trots att det var mycket kallare än vad de var vana vid.

Vi önskade våra besökare välkommen åter och Bon Voyage!

Text: Wida Jonasson NB22 & Emma Roos, Wången