Hoppa till innehåll

Vi håller på att bygga om vår webbplats för att göra den ännu bättre! Under tiden kan vissa saker se lite annorlunda ut eller vara tillfälligt otillgängliga. Tack för ditt tålamod – vi är snart tillbaka med något riktigt bra!

Specialtillverkad sulky till Wången

ATG har skänkt en vagn för rullstolsburna att användas i hästunderstödda insatser och för besökare. Syftet är att göra det möjligt för fler att må bra tillsammans med hästar.

en sulky för rullstolsburna står på en grusväg med rampen nedfälld
Foto: Tidahlomsvagnar

En ny specialtillverkad hästdragen vagn för rullstolsburna kommer att användas på Wången för att utbilda dem som vill arbeta med hästunderstödda hälsofrämjande aktiviteter inom till exempel skola, hälso- och sjukvård

–Det här betyder att vi kan utveckla utbildningen ännu mer inom körning. Vi har sett på kursdeltagarna att det är väldigt uppskattat och att många har fått idéer och nya infallsvinklar på hur man kan använda körning i hästunderstödda aktiviteter, säger Ulrika Backan, utbildningsledare för tilläggsutbildningen i hästundersödda insatser med inriktning aktivitet.

Tilläggsutbildningen i hästundersödda insatser med inriktning aktivitet ges på Wången genom Hästsportens Folkhögskola och riktar sig till yrkesverksamma inom hälso- och sjukvård, skola och fritidsverksamhet samt inom socialt/psykosocialt arbete eller motsvarande, som har intresse av att använda hästar och dess miljö som resurs vid hälsofrämjande verksamhet. Körning, ridning och andra aktiviteter med och runt hästar ingår i utbildningen. Med hjälp av den nya vagnen kommer nu även personer med funktionsvariationer få större tillgång till hästunderstödda aktiviteter.

–Travets riksanläggning har en särskild plats i ATG:s hjärta och därför känns det extra bra att vi har möjlighet att bidra med den nya vagnen. Den gör att Wången kan bredda sin verksamhet ytterligare och på så sätt erbjuda fler människor möjlighet till hästunderstödda aktiviteter, säger Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG.

Tilläggsutbildningen i hästunderstödda aktiviteter är en yrkeshögskoleutbildning och löper över ett år. Kursen är CSN berättigad. Hästsportens Folkhögskola är huvudman för utbildningen och arbetar bland annat för att öka kunskapen och medvetenheten om samspelet mellan människa, häst, samhälle och miljö.

A disabled person in a wheelchair observes a horse in a fence and tries to feed it with grass over the fence.
Foto: istock Mr Vito

Hästunderstödda insatser

Hästunderstödda insatser kan bidra till folkhälsan både som hälsofrämjande, terapeutiska och lärande aktiviteter för personer i behov av stöd i sin livssituation där hästen och dess miljö är specifika resurser. Läs mer på SLU:s webbplats.