Behövs det fler hovslagare i travet?
Hovslagaren är en viktig person i teamet runt hästen. Men hur ser det ut i travet? Finns det tillräckligt många utbildade hovslagare?
För fyra år sedan skrev vi om hovslagarutbildningen i Wångens tidning. Då sa hovslagarlärare Johanna Svensson att det fanns för få utbildade hovslagare inom travet och att det behövdes fler. Hur ser det ut idag? Ingen förändring, det finns fortfarande ett behov av fler utbildade hovslagare inom travet säger Johanna Svensson. Så vi passade på att prata med några fler i frågan.
Den här är en uppdaterad version av en artikel som ursprungligen publicerades i Wångens tidning nr 7. Vill du ha ett ex av vår tidning? Skicka ett mejl till info@wangen.se med din adress.
Bo Milton, hovslagarlärare
Bosse Milton är hovslagare och lärare på Hästnäringens riksanläggningars hovslagarutbildning och coach i Svensk Travsports projekt Till Start.
– Vi utbildar en massa hovslagare. Men det är för få som håller på med trav. De som är intresserade av trav är så tävlingsfokuserade och det har vi svårt att konkurrera med. Det är synd för att hovslagarutbildningen på riksanläggningarna som den är nu är fantastiskt bra. Och man har styrkan av att täcka in alla typer av hästar.
– Hovslageri kommer bara bli en viktigare del framöver, framför allt för unghästarna att hålla i de farter som vi kör nu.
– I Till Start-projektet reser vi runt i hela Sverige och ser att kvalitén skiftar. Lokalt kan det vara väldigt bra, men generellt skulle det behöva bli bättre.
– Vi skulle verkligen vilja att fler travintresserade satsade på hovslagarutbildningen.
» Kunskapen är viktig bland annat för att man inte ska köra barfota med hästar som inte tål det, säger Lennart Andersson, klinikhovslagare Hallands djursjukhus «