fbpx
Nyhet

HÖGBO BRUK

Brukshästcentrum Wången presenterar månadens brukshästverksamhet. Möt brukshästkusken Jonas Lindh som berättar om sitt arbete på Högbo bruk i Sandviken. Varje månad presenterar vi en person och ett företag inom brukskörningsområdet som får berätta om sin verksamhet och sina hästar.
Jonas och Fänrik redo för uppdrag. Foto Högbo bruk

VEM ÄR DU?

–Jag heter Jonas Lindh och bor med min fru Maria i ett litet torp utanför Kungsgården, Sandviken. Mitt intresse för hästar kom när Maria och jag blev ett par i början på 80-talet. Vi köpte vår första häst 1989 och har sedan dess haft egna hästar. Jag har tävlat en del i sportkörning men även i brukskörning och skogskörning. Kört på marknader, luciafiranden, skolavslutningar och bröllop m.m.  Riktig fart tog körningen när jag började på kuskutbildningen på Strömsholm 2012 [kuskutbildningen finns nu på Wången]. Under det året blev hobbyn ett yrke som jag nu haft i åtta år.

Två nordsvenska hästar drar en gräsklippare som en man sitter på och håller i tömmarna.
Jonas klipper gräs med hjälp av Isa och Fänrik. Foto Högbo bruk
Häst står och väntar spänd framför en vagn på en asfaltsväg längs en gata med röda hus.
Hämtar komposttunnor med hjälp av fjordingen Muskot. Foto Högbo bruk beskuren

VAD ARBETAR DU MED?

–Jag jobbar som Kusk på Högbo bruk. Högbo bruk är ett friluftsområde där jag kör i det dagliga arbetet med olika uppdrag. Sommartid klipper jag gräs, kör besökare och i ”vanliga tider” väldigt många bröllopskörningar. Uppdrag som jag har året om är sopkörning, köra foder/spån till smådjursparken och köra dynga därifrån m.m. Vi har även återkommande evenemang som Barnkalaset, julmarknad, midsommarfirande och Högbodagen som lockar många besökare och som naturligtvis vill åka häst och vagn.

–Hästarna som jag jobbar med är Fänrik och Isa, två nordsvenska brukshästar som jobbar lika bra i par som i enbet. Fjordhästen Muskot jobbar också här på bruket.

Som en bild ur en saga. Dimmig höstkväll passerar ett vagn dragen av en fjordning en bro. På kuskbocken sitter en högtidsklädd kusk. Vagnen är dekorerad med vitt band.
Fjordingen Muskot ställer upp på allt. Foto Andreas Mattson

HUR ÄR DET ATT ARBETA SOM ANSTÄLLD?

–Att ha förmånen att jobba som anställd kusk här på Högbo bruk där ledningen bara ser fördelar med hästarna, kan inte vara annat än ren lycka.

Sommarbild där fjordingen drar vagn på skogsväg. Vinterbild där nordsvenskt par drar vagn genom en allé
Vackra omgivningar och fina körvägar. Foto Högbo bruk

HUR HAR PANDEMIÅRET PÅVERKAT VERKSAMHETEN?

–Mycket av arbetet har fungerat som vanligt under det här pandemiåret. Det som inte har gått att genomföra är alla evenemang och naturligtvis alla uppdragskörningar. Däremot har familjer bokat privata rundturer så där ser jag en ny marknad.

Två ekipage dras av nordsvenska hästar i rad längs en allé. Kusk klädd i tweedkostym och gubbkeps
Isa och Fänrik. Foto Högbo bruk

HUR SER FRAMTIDEN UT?

–Jag ser ljust på framtiden. Uppskattar verkligen att elever från kuskutbildningen vill ha sin Lia här.

–Isa kommer nog att få besöka någon snygg hingst så vi säkrar upp hästbeståndet.

Nordsvenskt par klpper gräs. På grusvägen framför har en gig spänd bakom en fjording stannat och tittar på.
Brukskusken inspekterar en av eleverna från Wången som gör sin LIA på Högbo. LIA står för Lärande i arbete och är den praktikform som elever på yrkeshögskoleutbildningar gör. Foto Högbo bruk
Nordsvensk häst står och väntar framför en röd lada med svarta dörrar. Hästen är spänd framför en släde. I släden ligger fårskinn.
Fänrik redo för släduppdrag Foto Högbo bruk

LÄS MER

Här kan du läsa mer om Brukshästcentrum Wången – där finns också länkar till de tidigare artiklarna i serien månadens brukshästentreprenör.

Vill du också jobba med brukshästar? Sök till kuskutbildningen i brukshästkörning på Wången.

OM HÖGBO BRUK

Gamla herrgården på Högbo bruk är från 1739. På Högbo bruk finner man en kombination av natur, djur, aktiviteter och kulturhistoria. På området kan man besöka konsthantverkare, herrgårdar, de röda längorna, smedstugorna, kvarnen, stallet, en skulpturpark, en äppelträdgård och brukspark. Här finns också ett vagnsmuseum, hotell, camping och restauranger. Läs mer på Högbo bruks webbplats.

Mer från Wången
Våra samarbetspartners