Gunnebo slott och trädgårdar
Brukshästcentrum Wången presenterar månadens brukshästverksamhet. Möt brukshästkusken Siri Berg som berättar om sitt arbete på Gunnebo slott och trädgårdar utanför Göteborg. Varje månad presenterar vi en person och ett företag inom brukskörningsområdet som får berätta om sin verksamhet och sina hästar.
VEM ÄR DU?
–Jag heter Siri Berg och jobbar som brukshästkusk på Gunnebo slott och trädgårdar utanför Göteborg. Jag har länge hållit på med hästar genom ridning men har sedan kuskutbildningen 2013–2014 övergått till körning. Min anställning på Gunnebo slott och trädgårdar har pågått sedan 2018.
VAD ARBETAR DU MED?
–Slottet äger en ardenner och en nordsvensk som jag arbetar med, mestadels genom transporter. I Gunnebo slott och trädgårdar ingår ett kulturreservat på 130 ha, så mycket av arbetet handlar om transporter av material från olika åtgärder; gräs, grenar, stockar, material till odlingar, stora krukväxter… Jag utför också slåtter och gräsklippning samt håller kursmoment för studenterna på vår trädgårdsutbildning. Exempelvis har studenterna en kurs i kommunikation och ledarskap där hästarna får vara en del. Slutligen genomförs också aktiviteter för besökare, främst under skollov, det handlar om häst- och vagnsturer, prova på-aktiviteter, ridning m.m.
Hur har pandemiåret påverkat verksamheten?
–Pandemin har inte påverkat hästverksamheten speciellt mycket. Under de flesta skollov har vi inte kunnat genomföra några besöksaktiviteter. De aktiviteter som genomförts har varit för färre människor och med noggrant kösystem.
Hur är det att arbeta som anställd?
–Det är fantastiskt att kunna arbeta med hästar och ändå kunna gå hem kl. 16, vara ledig under helger och ha ordentlig semester. Jag får samma lön varje månad och min plånbok påverkas inte om en häst skulle bli skadad eller sjuk. Det är också fantastiskt att ha kollegor att äta lunch med, även om jag såklart allra helst skulle vilja ha en kuskkollega. Trots att jag är omgiven av människor påverkas verksamheten mycket om jag har tidsbrist eller är sjuk.
Hur ser framtiden ut?
–Angående framtiden vill jag berätta att vi planerar för ett mindre hästdrivet jordbruk, troligtvis till en början med potatis. Stora odlingsytor finns men tyvärr måste arbetet begränsas eftersom att jag är ensam kusk, har massor av andra sysslor under sommarhalvåret och ekonomin inte räcker till att ta in en vikarie när jag har semester. Det ska också bli roligt att låta nordsvensken Daler komma in mer och mer i verksamheten. Han är fyra år, har varit här några månader och är under utbildning.
–Jag vill bli en bättre kusk och utvecklas varje dag genom att arbeta med hästarna. Förutom det praktiska arbetet är det viktigt för mig att få inspiration och coachning utifrån. Jag är ensam kusk på mitt jobb och då är det extra viktigt att aktivt ta del av andras kunskap och idéer. Jag ser fram emot kommande körlektioner och seminarier.
–Jag utvecklas också genom teoretiska arbeten. Jag har skrivit en uppsats om användning av häst i skogen: Arbetshästen är inte dåtid, den är nutid och framtid – hästens användning i dagens skogsbruk, och arbetar nu med de sista detaljerna på min gästhantverkarrapport. Att få formulera text är också ett fantastiskt sätt att kunna dela med sig av teoretisk kunskap. Både genom text, och genom att jag visar upp arbete med häst för besökare, hoppas jag kunna få fler människor att förstå värdena med att arbeta med häst så att efterfrågan kan öka.
Gunnebo slott och trädgårdar tar emot studerande på kuskutbildningen i brukshästkörning i kursen Lärande i arbete.
LÄS MER
Här kan du läsa mer om Brukshästcentrum Wången – där finns också länkar till de tidigare artiklarna i serien månadens brukshästentreprenör.
Vill du också jobba med brukshästar? Sök till kuskutbildningen i brukshästkörning på Wången.