Hoppa till innehåll

Vi håller på att bygga om vår webbplats för att göra den ännu bättre! Under tiden kan vissa saker se lite annorlunda ut eller vara tillfälligt otillgängliga. Tack för ditt tålamod – vi är snart tillbaka med något riktigt bra!

Wången utökar antalet platser på gymnasiet

På Travsportens Riksanläggning utbildas varje år en klass travhästskötare. Nu öppnar man för att utöka antalet platser på gymnasiet till hösten.

Under gymnasietiden på Wången har eleverna möjlighet att ta både monté och körlicens. Foto: Emma Roos

Wången ingår i Jämtlands gymnasieförbund och erbjuder eleverna att läsa på naturbruksprogrammet med inriktningarna islandshäst eller trav. Det gör att stor del av undervisningen sker i halvklass. På senare år har man på Wången, precis som i övriga branschen, sett en nedgång av sökanden till travprofilen och samtidigt råder det brist på hästskötare ute i travstallen.

– Om siffrorna fortsätter att vika nedåt är det oroande eftersom travet är en näring i stort behov av personal. Som utbildad travhästskötare får du jobb direkt efter gymnasiet, säger Håkan Karlsson vd på Wången. I år har travet varit en av de få sporter som fått hålla igång sin verksamhet, så branschen står fortsatt stark.

En klunga med skolhästar och gymnasielever på Wångens travbana. Kuskarna har blå dressar och blå alternativt gula hjälmskydd med Wångens sigill på
Många av dagens framgångsrika hästskötare, kuskar, travtränare och montéryttare har läst gymnasiet på Wången. Foto: Thomas Blomqvist

På Wångens gymnasium läser elever från hela Sverige och man har också elever från Norge, Finland och Danmark eftersom det inte finns motsvarande utbildning i de övriga nordiska länderna.

– Tidigare har vi haft en begränsning på max 32 elever per årskurs. Men nu har våra förutsättningar förändrats så att vi kan ta emot fler elever, berättar Elisabeth Englund, rektor på gymnasiet.

Wången är travsportens riksanläggning och utbildar varje år hästskötare som får jobb i Sverige, Norge, Frankrike, Australien och USA.

– Vi har goda kontakter i hela travvärlden och genom ett internationellt samarbete, ETSÄ – European Trotting School Association, kan vi som enda skola i landet erbjuda en internationell travhästskötarexamen, säger Håkan Karlsson. Nu hoppas vi på att få fler elever till hösten. Vi är mycket stolta över alla de duktiga elever som vi examinerat och som nu skördar framgångar som hästskötare, montéryttare och catch drivers.

Flicka sitter på huk och borstar benen på en varmblodstravare
I utbildningen ingår mycket tid av praktiska lektioner i stallet och sammanlagt arton veckors arbetsplatsförlagt lärande där eleverna får prova på att vara på olika arbetsplatser. Foto: Thomas Blomqvist