fbpx
Nyhet

Titta in på kuskutbildningen, utbildningsort Jämtland

Deltagarna på kuskutbildningen i brukshästkörning har undervisning på en särskild utbildningsort under vissa perioder. Så här kan en vecka se ut. Häng med till utbildningsort Jämtland!
Nordsvensk brukshäst med lång man drar släde genom vinterlandskap. Snön ligger på granarna
Tagel 2056, nordsvensk brukshingst, med Annelie Hamrin och hunden Bella. Foto: Malinda Alriksson

På utbildningsorten Wången är en grupp elever på kuskutbildningen i brukshästkörning tillsammans med lärare Malinda Alriksson. Här blandar man praktik och teori och olika sorters uppdrag. Under en vecka hinner man med en mängd utbildningsmoment. Det här är bara några exempel:

  • Utbildning av unga hästar och inkörningsövningar
  • Uppdrag i skogsbruk
  • Turistkörningar med släde och med vagn
  • Praktiska och teoretiska prov
  • Läderarbeten
  • Diskutera häst och entreprenörskap och dela erfarenheter med klasskamraterna

”Det är en otroligt spännande utbildning, med väldigt mycket mervärde! Jag är glad att jag tog chansen. Det är en utbildning som verkligen blir vad man gör den till!” säger Therese Johansson som går första året på kuskutbildningen och har valt Wången som utbildningsort.

häst drar släde på plogad väg. I bakgrunden syns en hage och en äldre byggnad i trä
Kuskeleverna Anna-Carin Larsson och Susanne Alenius kör Tilde, en nordsvensk brukshäst, på länsmuseet Jamtli.
Häst och vagn i vinterlandskap.
Annelie kör Vhilde, en nordsvensk brukshäst, och skjutsar sportlovslediga barn- och ungdomar på länsmuseet Jamtli.

”Förutom att lära sig teori, metoder och tekniker känner jag att det är otroligt häftigt med all praktik, som ger möjligheten att arbeta in en trygghet i detta med att jobba tillsammans med hästen i och med naturen” berättar Therese Johansson.

Häst drar timmerstock genom snö. Bakom hästen går kusken med timmersax i bältet.
Praktiska moment i skogsbruk. Här lunnar eleverna fram stockar från en strand.

”Utbildningen är det bästa jag gjort. Det är bra upplägg varvat med teori och praktik. Ger en god grund för att komma igång inom branschen. Inte bara körning utan entreprenörskap och kunskap om redskap och hästkunskap” säger Annelie Hamrin elev på kuskutbildningen.

Här grillar vi lunch över öppen eld i skogen.

”Vi får så mycket på erfarenhetskontot. En resa för livet! Hästarna utvecklar oss vidare mot nya mål! Har ju själv funderingar kring grön omsorg! Tycker att det finns mycket att hämta i samspelet mellan häst och människa på olika områden!” säger Anna-Carin Larsson.

Nöjda, glada och trötta efter dagens uppdrag är Annelie Hamrin och Maria Zetterström. Maria är examinerad kusk och var på plats och hjälpte till.
Att lära sig ta hand om och laga sin utrustning är viktigt både för säkerhet och ekonomi. Här ser du vad som behövs för att sy och laga läder.
Mer från Wången
Våra samarbetspartners