Hovslagare med internationell bakgrund har landat på Wången
Emanuel Colella är godkänd hovslagare, utbildad på tuff militärskola i Italien och jobbat som hovslagare hela sitt liv med fokus på dressyr- och hopphästar. Nu är han en del i teamet av hovslagarlärare på Wångens utbildningar.
På Hästnäringens riksanläggningar Wången, Strömsholm och Flyinge finns en treårig hovslagarutbildning samt en ettårig tilläggsutbildning för verksamma hovslagare. På Wången jobbar tre hovslagarlärare. Det nyaste tillskottet i gänget är Emanuel Colella som har lång erfarenhet av att sko hopp- och dressyrhästar i Sverige, USA, Turkiet och Italien.
– Jag började jobba redan i tonåren som lärling åt flera olika hovslagare. Sen blev jag tvungen att gå i skola för att morfar som var hovslagare tvingade mig. Det får jag tacka honom för idag, säger Emanuel som började jobba som lärare på Wången i november 2019.
Skolan som Emanuel gick sin hovslagarutbildning på är en den äldsta i Europa – en militärskola i Turin, Italien, där även civila kan utbilda sig.
– I slutet av utbildningen får du göra ett prov då du ska sko en häst. Blir du godkänd är du klar och får ditt gesällbrev. Men blir du inte godkänd får du gå om ett år. Man har bara en chans. I min klass var det tre av tretton som inte blev godkända. Det blir en väldig press på eleverna med ett enda slutprov – så jobbar vi inte här, säger Emanuel.
– Efter examen var jag rädd för att sko ensam – det hade jag ju inte gjort tidigare och efter utbildningen förstod jag hur mycket som kunde gå fel. Därför fortsatte jag att sko tillsammans med några äldre hovslagare för att få ännu mer erfarenhet. Här har vi längre utbildning som jag hoppas ger eleverna mer trygghet när de examineras.
Emanuel är uppvuxen i Sverige men flyttade till Italien i femtonårsåldern och bodde sen där i 35 år. När han kom hem till Sverige igen för sex år sedan fortsatte han att resa till både Turkiet och Italien regelbundet för att fortsätta sko åt flera av sina tidigare kunder.
– Skillnaden mellan att sko i Sverige mot att sko utomlands är att här har jag kontakt med hästägaren. Utomlands har man kontakt med ridläraren och ägaren till stallet, i princip aldrig med hästägaren. Utomlands är det också mycket mer samarbete med veterinärerna. Man är också mycket mer specialiserad och skor bara inom en disciplin; så för mig har det bara varit fokus på hopp och dressyrhästar hittills.
Vi är glada att Emanuel har beslutat sig för att inte resa så mycket längre utan istället slå sig ned här hos oss i Jämtland. Wångens tre hovslagarlärare har tillsammans en mycket bred erfarenhet att dela med sig av till eleverna inom många discipliner och med spetskompetens inom trav, islandshäst, hopp och dressyr.
Vill du bli hovslagare? Läs mer om hovslagarutbildningarna här.