Hoppa till innehåll

Vi håller på att bygga om vår webbplats för att göra den ännu bättre! Under tiden kan vissa saker se lite annorlunda ut eller vara tillfälligt otillgängliga. Tack för ditt tålamod – vi är snart tillbaka med något riktigt bra!

Tommy Johansson – Brukshästentreprenör

Brukshästcentrum Wången presenterar månadens brukshästentreprenör maj. Vi presenterar en entreprenör inom brukshästområdet varje månad. De får svara på fyra frågor, om sig själva och om framtiden. Den här gången har vi pratat med Tommy Johansson som verkar i Jämtland.

Selad ardenner i skogen. Bredvid står en man i mössa och långt mörkgrått skägg. Han har mörka kläder och arbetshandskar på.
Månadens brukshästentreprenör Tommy Johansson med en av sina hästar. Ardennervalacken Miral. Foto: Reinar Persson

1. Vem är du?

Tommy Johansson är 45 år och är bördig från Sörmland men bor sedan 2002 i Stångviken, Jämtland. Han äger och brukar en skogsgård på ca 130 hektar, och är skogsutbildad.

– Jag skaffade första ardennerhästen i början av 90-talet och körde mer eller mindre på heltid 1994–2002, många av jobben gjorde jag som underentreprenörer till Hästens storskogsentreprenad AB.

– Har mycket hjälp av min sambo Carina Eriksson som är uppvuxen med ardennerhästar.

Tvåspann drar plog över åker. I bakgrunden syns röda hus med vita knutar
Tommy Johansson plöjer med ardennervalackerna Miral och Casino. Foto: Carina Eriksson

2. Vad arbetar du med?

Kör skördare på heltid i skogen och tar på mig mindre uppdrag med hästarna inom både jord- och skogsbruk framförallt på kvällar och helger.

Tommy har i mindre skala börjat tillverka hästrelaterade redskap och tanken är att det tillsammans med hästkörningen ska kunna göra att timmarna i skördarn snart ska kunna bli färre.

Man harvar en åker intill en fjällsjö med trespann.
Tommy Johansson harvar med ardennerna Adina, Max och Miral. Foto: Carina Eriksson

3. Hur ser du på framtiden?

Det finns fortfarande stor utvecklingspotential både vad gäller olika slags uppdrag och redskap och med till exempel ett ökande miljötänk så ser det positivt ut tycker jag.

Här i Jämtland tycker jag det varit lite trögt men det blir fler och fler som upptäcker inom framförallt skogsbruket hur effektiv och skonsam en häst ändå är.

Grön äng med ljusfux som drar redskap. Andra bilden visar ett tvåspann framför en skogsvagn med griparm. Bakom en fjällsjö.
Här sprider Tommy kalksalpeter med hjälp av Miral. På andra bilden lastar han av ett virkeslass med Max och Miral. Foto: Carina Eriksson

4. Tips till blivande entreprenörer?

Börja i mindre skala kombinerat med andra jobb. Se till både du och hästarna är tränade för uppgiften. Kan du så försök att samarbeta med någon som är erfaren från början. Se till att slutföra dom jobb du tagit på dig.

Läs mer om brukshästkörning

Här kan du läsa mer om Brukshästcentrum Wången.

Vill du ha kontakt med Tommy? Brukshästcentrum har kontaktuppgifterna till dem och en rad andra entreprenörer. Se entreprenörslistan.

Läs om Wångens kuskutbildning i brukshästkörning.