Hoppa till innehåll

Välkommen till nya wangen.se. En del saker ser lite annorlunda ut än tidigare. Är det något du saknar eller inte hittar skicka ett meddelande till info@wangen.se

Agneta Sandberg utbildar i djurskyddsfrågor

Elever på folkhögskoleutbildningarna på Wången får träffa flera föreläsare från branschen. En av dem är djurskyddsspecialisten Agneta Sandberg. Hon utbildar i djurvälfärd och djurskydd, men lyfter också etiska frågeställningar under sina föreläsningar.

Kvinna i röd tröja och blå väst med Svensk Travsports logotyp på. Hon står och kisar mot solen och i bakgrunden syns en panelad röd stallvägg och en vit knut med stuprör
– Mitt tips till alla aktiva inom hästsverige är: reflektera över hur du håller och använder dina hästar, och fortsätt att utvecklas. Man blir aldrig fullärd! säger Agneta Sandberg, djurskyddsspecialist Svensk Travsport.

Agneta Sandberg är djurskyddsspecialist och jobbar på Svensk Travsports Hästvälfärdsavdelning. På Hästvälfärdsavdelningen jobbar man med områdena djurskydd, smittskydd och antidopning. I sin roll som djurskyddsspecialist föreläser hon bland annat för funktionärer, aktiva och studenter och elever på olika utbildningar – bland annat på Wången. Här träffar hon deltagarna på några av de utbildningar vi ger genom Hästsportens folkhögskola; Hästskötarkursen, Fördjupningskurs trav och Proffstränarkursen. Hon träffar även de blivande hovslagarna som läser på yrkeshögskolan på Wången.

– Under mina föreläsningar uppmuntrar jag deltagarna att reflektera över hur vi håller hästar och hur vi använder dem. Vi går igenom djurskyddslagstiftningen och djuretiska frågeställningar. Att mäta och kontrollera hästarnas miljö är en sak, men att bedöma stress och mående hos hästarna är mer komplext, berättar Agneta när hon är på Wången för att träffa eleverna på folkhögskoleutbildningen till hästskötare.

Travhästarna hålls generellt bra

Agneta Sandberg jobbar också med praktisk tillsyn. Hon samordnar och utvecklar djurskyddskontrollerna som görs hos travtränare, de så kallade campkontrollerna. Vid sådana besök tittar man på flera olika delar av hästhållningen, till exempel stallmiljö och utfodring, samt på behandlingsjournaler och hästpass. Agneta vägleder dem som gör kontrollerna, går igenom kontrollrapporter och ger utförarna stöd vid bedömningar.

– Travhästarna hålls generellt bra. De går ute i hage, ofta tillsammans med andra hästar, och får mycket grovfoder, berättar Agneta. Genom campkontrollerna får man en bra bild över var det finns brister i stallmiljön och utifrån den kunskapen kan man utforma åtgärder. Som till exempel att uppmärksamma inom vilka områden man behöver utbilda mer.

– Alla vi som är aktiva inom hästsverige behöver diskutera hur vi använder, tränar och tävlar våra hästar. Och hur får vi hållbara hästar? Hur är välfärden för våra hästar när vi använder dem? Vi behöver kunna visa att vi har en hållbar hästhållning inom hästsporterna. Målet med arbetet är att få hållbara hästar och god djurhållning

Agneta sitter i flera kommittéer som arbetar inom hästsporten, men samverkar också i bredare forum om djurskydd, både nationellt och internationellt. Agneta är även ordförande i ledningsgruppen för riksanläggningarnas hovslagarutbildningar.

– En stor del av mitt arbete handlar om samverkan i syfte att vi ska ha ett gott djurskydd och en god djurhållning. Det är viktigt att vi reflekterar över hur vi använder hästarna och vad som är en hållbar användning. Det finns inte alltid färdiga svar. Vi måste göra det bästa utifrån det som vi vet, och fortsätta bli bättre hela tiden, säger Agneta Sandberg.

 

Vill du söka till hästskötarkursen? Sista ansökningsdagen är 15 maj. Läs mer och ansök här.