Hoppa till innehåll

Vi håller på att bygga om vår webbplats för att göra den ännu bättre! Under tiden kan vissa saker se lite annorlunda ut eller vara tillfälligt otillgängliga. Tack för ditt tålamod – vi är snart tillbaka med något riktigt bra!

Med kuskutbildningen i Rättvik

Så här kan en vecka för kuskeleverna i brukshästkörning se ut. Här är de på utbildningsorten Rättvik. En grupp om fyra elever får teoretiska kunskaper och öva praktiska moment tillsammans med mycket erfarna lärare.

Kuskutbildningen i brukshästkörning pågår på flera platser under utbildningstiden. En tredjedel av tiden är deltagarna på Wången samt läser vissa delar av kurserna på distans. En tredjedel av tiden är man ute på praktik hos olika brukshästentreprenörer eller organisationer. Och en tredjedel är man ute på en så kallad utbildningsort hos erfarna utbildare.

Så här kan en vecka i februari se ut med moment som ingår i de olika kurserna. Bilderna är från utbildningsorten Rättvik med lärare Elisabet Olofsson.

Körning
Körning på skogsslinga med släprede och stötting. Starter, halter, planera väg. Öva följsamhet i tömmen vid starter, kuperad terräng mm.

Yrkesmässig körning 
Förberedelser och packning för heldagar i skogen, rastplats mm. Utkörning av stormfällda frötallar. Planering, framförhållning, precision i körning och halter.
Färdighetsträning med olika redskap, lastningsteknik mm.

Körhästens utbildning
Inkörningsövningar med kälke i kuperad terräng. Efter praktiska övningar med hästen diskuterar man och går igenom nuvarande utbildningsnivå och hur fortsättningen kan se ut.

Hästturism
Först teoretisk diskussion och planering av alternativa slädturer utifrån några frågeställningar. Sedan praktiskt utförande av slädtur med matpaus vid lägerplats, hemfärd i mörker med facklor. Efteråt utvärdering av upplevelsen, vad var bra, var det något som kunde förbättras/göras annorlunda?

Anläggningsvård, underhåll-och hantverk
Stall-och anläggningsvård. Skötsel-och underhåll av äldre vagnar. Teori och praktik.



Olika utbildningsorter

De två klasserna som just nu läser på kuskutbildningen har valt eller blivit tilldelad en dessa utbildningsorter:

  • Dalarnas län Elisabet Olofsson, Stiernhööks gymnasiet
  • Jämtlands län Malinda Alriksson, Wången
  • Skåne län Sigvard Gustavsson, Vittsjö
  • Uppsala län Camilla Perhult, Uppsala
  • Västerbottens län Jonas Nordlund, Bjurholm

För dem som söker kuskutbildningen till hösten kan man lämna önskemål om utbildningsort. Var och vilka orter det slutgiltigt blir beslutas av Wången.

Vill du också gå kuskutbildningen? Läs mer här.