fbpx
Nyhet

Elever från hela landet kan fortsatt söka Wångens gymnasium

Wången kommer att kompensera de elever som behöver inackorderingstillägg efter att skolan fått avslag på sin ansökan om förlängd riksrekrytering. Eleverna och näringen ska inte bli lidande av skolverkets beslut, säger Wångens vd Lennart Ivarsson.
Röd stalllänga på Wången islandhästar i vinterhagar snö på tak och mark

Wången kommer att kompensera dem som eventuellt inte får inackorderingstillägg av sin hemkommun. De ungdomar som söker till Wångens gymnasium med profil trav eller islandshäst kommer inte märka av någon skillnad mot tidigare, även om Skolverket beslutat att avslå ansökan om förlängd riksrekrytering – trots begäran om överprövning.

 Om hemkommunen erbjuder ett så kallat likvärdigt program, det vill säga naturbruksprogram med inriktning djur (oavsett djurslag), så kan de avslå begäran om inackorderingstillägg. Därför har vi beslutat att kompensera eleverna för detta. Eleverna och hästnäringen ska inte bli lidande av Skolverkets beslut, betonar Lennart Ivarsson.

Elever på naturbruksprogrammet med inriktning islandshäst på Wången tar in hästar från hagen. Foto: Alida Säflund

När en av Sveriges tre riksanläggningar förlorar riksrekryteringen ställer det förstås till en del oro. Samma beslut drabbade ett tidigare år även riksanläggningen Strömsholm under en intagningsperiod, men skolan har sedan fått tillbaka riksrekryteringen efter detta.

 Att vi inte fick riksrekrytering påverkar ersättningsnivåerna. Så avslaget är i grund och botten ett ekonomiskt beslut. Att det är en utgift för elevernas hemkommuner att skicka dem till skolor i andra delar av landet kan vi förstå, men att dra in på detta är också ett kortsiktigt tänkande som påverkar näringarna i hela landet. Vi vet att det behövs personal i många sektorer och näringen behöver anställda med yrkesexamen, säger Wångens vd Lennart Ivarsson.

Regelverket för ansökningar och ersättningsnivåer till gymnasieskolor är komplicerat, men elever från hela landet kan fortsatt söka till Wången precis som tidigare – ingen kommun kan neka en elev att välja Wången.

 Den här utbildningen är unik. Wången har en stor komplett tävlings- och utbildningsanläggning. Eleverna här kan bli diplomerade ridledare enligt Svenska Islandshästförbundet (SIF) och det är bara här som eleverna kan ta en internationell travhästskötarexamen. Här finns även andra utbildningar som gymnasiet har utbyte av; hovslagarutbildningen och universitetsutbildningen hippologprogrammet – vars inriktning på trav faktisk är världsunik. Att vi fick avslag på förlängd riksrekrytering är för oss svårt att acceptera, säger Emma Roos, marknadsansvarig på Wången.

Wången elev kör travhäst på bana i vinterlandskap
Wången är travsportens riksanläggning och har haft gymnasium med riksrekrytering i tjugo år. Foto: Alida Säfström
Mer från Wången
Våra samarbetspartners

Wangen.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare.