Nyhet

Invigning av nytt hus

Nu har vi invigt vår nya kontorsbyggnad med öppet hus för elever, personal och boende i bygden.
Rött modernt enplanshus i vinterlandskap. Framför huset skrittar ett travhäst med kusk i sulky förbi.

Wången storsatsar på arbetsmiljön för elever och personal. Det första steget i satsningen är klart i form av ett nytt hus med ett tiotal arbetsplatser. I nästa steg ska huvudbyggnaden renoveras för att elever, studenter och lärare ska få bättre arbetsmiljö. Steg tre är en ombyggnad av personalutrymmen i wärdshuset.

– Vi satsar strax över 13 miljoner på det här stora lokal- och arbetsmiljöprojektet. Nu firar vi att den första etappen är slutförd och att vi har färdigställt ett nytt fint och funktionellt hus för vår personal, säger Johan Sundberg, vd för Wången.

Miljön i fokus när nya huset byggdes

Eftersom Wången är en miljöcertifierad anläggning sedan 15 år tillbaka har ambitionen varit att bygga ett energieffektivt hus. Byggnaden är inte så hög, har raka linjer och inga onödiga vinklar som skulle göra huset svårare att värma upp.

– Istället för att ha många och stora fönster har vi arbetat för att placera fönstren så att de ska fungera som tavlor på rätt ställen som lyfter fram den fantastiska utsikten, berättar Linda Hurtigh som är utbildad passivhusdesigner, certifierad miljöbyggnadssamordnare 3.0 och byggnadsingenjör på Sweco.

Fönster som ramar in den vackra utsikten över Alsensjön.

Från början fanns det stora drömmar om att inreda en gammal hölada till kontor. Men det blev ett komplext projekt som få entreprenörer ville åta sig och det visade sig bli väldigt dyrt, dyrare än ett helt nytt bygge.

Ett hus med solceller på taket och golv på väggarna

Några roliga detaljer i det nya huset är att det har solceller på taket och golv på väggarna. I entrén finns en stöveltvätt – en speciallösning för personal och elever som kommer in med smutsiga skor från stallar och hästhagar.

– Golvet på väggarna ger en exklusiv känsla till en bra peng och får ihop inomhusmiljön med vita väggar och slitstarka linoleumgolv. Plastmattor på toaletterna är valda efter bästa möjliga miljöprestanda, berättar Linda Hurtigh, Sweco, som ritat huset.

Linda Hurtig, byggnadsingenjör på Sweco och Wångens vd Johan Sundberg.

Invigning med tårta och sång

Till invigningsdagen kom elever, några föräldrar som var på besök, personal och boende i Alsenbygden. Det blev tårta från Wångens wärdshus och musikunderhållning med Ida Graae, Peter Graae och Ronny Dahlberg som spelade både covers och egna låtar.

Tårta från Wångens wärdshus.
Fikarummet invigt av besökare och Ida Graae.
Några av eleverna hittade plats i mötesrummet.
Mer från Wången
Våra samarbetspartners

Wangen.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare.